A Ghee (néha látjuk leírva gí –ként is) az Ayurvéda több ezer éves tradicionális gyógyszere. A legkiválóbb külső-belső olajozó élelmiszer, egyben mély felszívódásra segíti a hozzá adott fűszernövényeket is.
Többen ismerik, azonban kevesen tudják jótékony hatásait a tisztított vajnak, gheenek.
A vaj hevítésével készül, amikor eltávolítjuk a habként a felszínére kerülő, kicsapódó fehérje tartalmát. Tiszta vajzsírt kapunk. Ez a zsír édeskés ízű, kellemesen kenhető sütésre, főzésre is alkalmas zsiradék lesz. Hűtőben több hétig eláll. Jól zárható üvegben akár hűtés nélkül is tárolható – ekkor könnyebben kenhető állagú .
Vitamin tartama igen magas K2, A, D, E vitaminokat, omega 3 és omega 6 zsírsavakat tartalmaz. Sütés során a tej fehérjéitől megszabadul, így laktóz és kazein szegény lesz (nem garantálom a teljes mentességet, érzékenyek óvatosan próbálhatják kis mennyiségben, hosszabb sütés, alapos szűrés után)
A ghee kiváló az őszi, téli hónapokban, mert táplálja, átolajozza, belülről melegíti a testet.
Könnyen terül, minden Dathu – testszövet tápláléka. Mélyre viszi a hatóanyagokat. Gátolja a testben zajló gyulladásos folyamatokat, harmonizálja a hormonháztartást, erősíti az emésztést és a felszívódást, regenerálja a gyomor és a bél nyálkahártyáját.
Belsőleg kurkumával igazi vírus, baktérium, gombaölő, Tulsival a tüdő-légutak védelmét szolgálja, Brahmival a jó alvást segíti esti használatkor, illetve az agy frissítését, a hajszálerek tisztítását segíti .
Külsőleg masszázs kezelések alapanyaga lehet. Csodálatosan ápolja a télen kiszáradt bőrt. Gyógynövény porokkal keverve speciális terápiás anyaggá válik, amely mélyre viszi a hatóanyagot, gyorsítja a regenerációt. Oldja és kivezeti a nyálkát, csillapítja az ízületi gyulladásokat
A ghee csodálatos ízű, az ételek sütésekor egy kiváló ízhatást érhetünk el használva. Minimális mennyiség szükséges belőle! Nincs felesleges maradék, mert felhasználhatjuk ízesítésre .
Az ayurvédikus terápiákban is kiemelt helyet képvisel. A Pancha karma kezelések kiváló anyaga. A nasya ( terápiás orr tisztítás ) után az orr üreg esetleges kiszáradásának megelőzésére vékony rétegben, kenéssel alkalmazzák. A basti ( terápiás vastagbél tisztítás ) után nyugtató hatású gyógynövényekkel vegyítve juttatják a tisztított szakaszba,szintén ápoló, regeneráló, védő célzattal kiszáradás ellen.
Így készíthetünk otthon ghee-t:
Magas falú kerámia edényben ,1 kg lehetőleg házi, magas zsírtartalmú vajat magas lángon felmelegítünk.
Kb. 5 perc után lejjebb vesszük a lángot, 15 perc után leszedjük a habját, 30 perc után ismét lehabozzuk, majd még 10-15 percig sütjük, és leszűrjük.