Az Ayurvéda egy átfogó, több síkon is ható gyógyító tudomány. Célkitűzéseiben viszont kitér a kliens tanítására, mely Őt elindíthatja az öngyógyítás útján. Nem véletlen tehát, hogy a bölcseletek az Ayurvédát az Élet Tudományának nevezik.
Terápiái összehangoltak, egymásra épülnek. Aki elkezdi az ismerkedést az Ayurvédával, egy életre való „ kis csomagot” választ!

Most egy apró érdekességet szeretnék megosztani, a gyógynövények hatásairól, az elkészítésük, használatuk során alkalmazott módszerekről.
A növények a Fény közvetítői. A Nap, a Hold, a légköri energiák átalakítói. Valamint a Földi minőségek felvevői is egyben. Testükben egyesítik a Földi és az Égi minőségeket, majd átalakítják az ember számára hasznosítható elemi minőségekké azaz táplálékokká. Minden növény a saját tulajdonságait is hozzáadva egyedi hatásokkal bír. Innen vannak a gyógynövények különböző hatásai.

A növények fogyasztásakor az ember nemcsak fizikai szinten, hanem energetikai és mentális szinteken is életerővel gazdagodik.

A gyógynövények kiegyenlítik a betegségek során fellépő hiányosságokat, ezáltal harmóniát teremtenek a három Dosha ( vata, Pitta, Kapha ) működésében, azaz visszaáll a teljes egészség állapota fizikai energetikai és mentális szinteken is.
Az Ayurvéda nem hisz a műanyag molekulákban, a vegyszerekben, a mesterségesen előállított készítményekben. Hiszen azok a természettel nem egységben keletkeztek. Azok csak fizikai anyagok, nem hordozzák a Fény, a Föld, a természet élő energiáit.
Terápiás készítményeit mindig a természetes lelőhelyükről gyűjtött valódi gyógynövényekből, természetes anyagokból készíti. Egyes kis üzemek még mantrákat is zengedeztetnek a gyártás során. A Mantrák szent igék, különleges rezgésű szótagok, melyek zengése áthatja a gyártás során az üzemet, a dolgozókat, a termékeket. Yantrákkal – mandalákhoz hasonló színes képekkel további gyógyító rezgést biztosítanak a térben . Ilyen pl. a Sri yantra, mely az emberiség egyik legrégebbi és egyben legerőteljesebb szimbóluma. Egyes elmélet szerint a Sri yantra a szakrális om (AUM) hang megnyilvánulása, másik elmélet szerint Parvatinak (más néven Shaktinak), Siva hitvesének, az anyagi energia úrnőjének a megjelenési formája.
Ayurvédikus szereket alkalmazva a gyógyulni vágyók gyakran mantráznak, gyakran használják a sri yantra képet a teljesebb vagy más szóval a több szintre ható változások érdekében.
A gyógyulás folyamatához számtalan kiegészítő eljárást sorakoztathatunk a gyógynövények alkalmazása mellé. Ilyenek a személyre szabott alkat specifikus, táplálkozás, vagy a kibillent dosha visszaszorítását szolgáló táplálkozás, a pranayama gyakorlás összehangolt jógagyakorlatokkal végezve, tisztító eljárások szintén problémákhoz igazítva, masszázsok, borogatások, hőkezelési eljárások….. mindezek az ártó Ama kivezetését szolgálva, valamint a test megfelelő tápanyagellátását szolgálva.
Étkezzünk tisztán! Vegyük igénybe a kiegészítő eljárásokat! Meditáljunk , mantrázzunk rendszeresen! Használjunk tisztán organikus gyógynövény készítményeket!

Csizmadia Ágnes ( Ayu.Phil.Tud. Szakértő)
Magyar Ayurvéda Gyógyászati alapítvány
Aryan Természetgyógyász Oktató-és Egészségnevelő Kp. oktató, terapeuta