Fájó ízületek, feszes izmok, sugárzó vagy villámszerű fájdalmak derékból a lábakba, vagy nyakból a vállakba-karokba.
Igen. tipikus őszi és téli érzetek. Ha a probléma nincs kezelve, sokszor már a teljes év folyamán is érezhetők.
Gondolnák, hogy e kérdéskör mögött is táplálkozási problémák állnak? Az izmaink ízületeink, porcaink felépítéséhez is megfelelően válogatott étrend, sok folyadék szükséges. Hiányos étrend mellett a sejtek felépítésekor sérült, funkciójukat tekintve rendellenes működés tapasztalható. A rosszul emésztett táplálékokból a testnek ártó AMA keletkezik, mely a kötőszövetekben felhalmozódik és tovább rontja az élettani folyamatokat. A betegség sokszor visszafordítható megfelelő terápiákkal, megfelelő táplálkozási beállítással, mozgásos gyakorlatok bevezetésével.
Ellenkező esetben mozgásszervek esetén feszesedés, beszűkülés, kopás, majd ezekből súrlódás, ideg gyöki nyomás és gyulladások keletkeznek. Amennyiben kezeletlenül marad a probléma, súlyosbodik. Esetleg visszafordíthatatlanná válik. Orvosi beavatkozást igényelve.
Mit tehetünk a téli hónapokban a tünetek csökkentése érdekében illetve megelőzésképp?
A meleg hatása a szervezetre oldó hatású. Mind az izmok feszességét, mind a toxikus – ártó AMA kivezetését tekintve. Lazább izomzatot biztosít, mely növeli a mozgásteret,csökkentve a gyöki nyomást a fájdalmas régiókban.
A Gőzölés, meleg olajokkal történő masszázs, forró gyógynövényes fürdők – mind az ayurvédikus terápiák részeként ismert eljárások, melyek alkalmazása, mint külső melegítő eljárás igen ajánlott.
– Járjunk szaunába, vagy alkalmazzuk otthonunkban, ha van rá lehetőségünk!

– Szakemberek segítségével igazi élmény lehet az ayurvédikus masszázsok igénybe vétele. E masszázsok terápiás célzattal kúrákban hatnak igazán jól. Egy kúra 8-12 kezelés. speciálisan alkathoz, betegséghez szabva és figyelve az évszakok modalitásait.

– A kezelések alkalmaznak még helyi forró gyógynövényes olajpakolásokat, melyekkel további hatékony javulás várható. A terapeuta célzottan a problémás régiókra kisebb keretet formál, majd megtölti azt meleg gyógynövényes olajjal. Ez a pakolás még mélyebbre segíti a hatóanyagokat, ezzel segítve a célirányos terápiát.

– A külső olajozás, mint bőrápolás otthon is végezhető speciális ayurvédikus olajokkal.

– A forró fürdő mindenki számára elérhető. Készítsünk hozzá gyógynövényekből főzetet, vagy használjunk ayurvédikus olajat 1-1 dl-t a vízhez.

– Belső melegítéshez frissen főzött, magas beltartalmú meleg ételek, meleg zöldséglevesek, meleg gyógynövényes forrázatok, illetve tüzes fűszerek ( fahéj, szegfűszeg, gyömbér,chilli, cayenne bors) ajánlottak.

– Figyeljünk, hogy semmiféle hideg ital, száraz étel ne kerüljön a szervezetünkbe! Hideg hatására összehúzódás, száraz hatására vízelvonás történik, melyek kifejezetten ártanak a mozgásszervi problémák esetén. Arra is figyeljünk, hogy megfelelő zsiradékot is fogyasszunk! A forgó ízületek kenése céljából! Hidegen sajtolt olajok, ghee-tisztított vaj, olajos magvak, esetleg kevés állati zsiradék formájában.

A tél nem alkalmas a diétázásra. A koplalás súlyos hiányállapotokat hozhat. Télen a testnek nagyobb szüksége van a minőségi táplálékokra, mert több energiát használ, mint más évszakokban. A hiányállapotok először a Vata doshát gyengítik. Az idegrendszert billenti ki az egyensúlyából, majd az kiszárítja az ízületeket, ínakat, izmokat. Ez után a többi dosha is felbillen. Télen megengedett 1-1 kg testsúly növekedés, ami a tavaszi étrenddel szépen visszaáll. A Tél a Kapha dosha növekedésének időszaka, ami némi gyarapodással jár természetes módon.

5e335ee306c2aee4b120effe595c78c3

Az édes íz a tél íze. Nyugtat és táplál. A vata doshát is nyugtatja, harmonizálja.( nem a cukor és sütemények , hanem az eredendő édes ízek, melyek a növényekben megtalálhatók )Túlzásba vitt és cukrozott édes táplálék nagy mennyiségű Kapha többletet okoz, mely irreális testsúly növekedéssel ,valamint nyákos váladékozással jár. A felsőlégutak betegségei, és az elhízásból adódó anyagcsere betegségek előidézője lehet.
Minőségi táplálkozás mellett a betegségek elleni immunfolyamatok kiválóan működnek, védelmezik a testet az esetleges megbetegedésektől.
Kiegészítésképp a táplálékunkhoz, hogy azok teljes értékűek, gazdag tápértékűek legyenek, használhatunk ayurvédikus multi gyógynövénykészítményeket!
Ezen készítmények a vitaminokhoz képest teljes értékű megoldást kínálnak! Nem kivont hatóanyagok, hanem teljes növényi alkotórészek speciális keverékei! Ősi receptúrák alapján, vegán termékként, vegán kapszulákban!
Tehát a tél folyamán fordítsunk nagy figyelmet a minőségi táplálékokra, gyógyfőzetek-teák, ayurvédikus multi gyógynövények fogyasztására, meleg ételek, italok fogyasztására, a szaunázásra, masszázsra! Ayurvédikius olajokkal történő testápolásra!
Természetesen lelkünk ápolása, szeretetben élés és a mozgás továbbra is maradjon a figyelem központjában!

Csizmadia Ágnes ( Dr. Ayu. Phil.)
Ayurvéda szakértő:
Ayurvéda Gyógyászati Alapítvány
Oktató, terapeuta:
Aryan Oktató és Egészségnevelő Kp.
Bejelentkezés folyamatosan induló
ayurvéda képzésekre, ayurvédikus masszázs tanfolyamokra
egyéni tanácsadásra:
0630/383-2023,
www.aryan.hu