A WHO együttműködésre lépett az AYUSH-sal: céljük az ősi gyógyászati rendszerek globális szintű megismertetése

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) együttműködésre lépett az AYUSH (Ayurveda, Yoga, Unani, Siddha and Homeopathy) vagyis Ayurveda, Jóga, Unani, Siddha és Homeopátiás gyógyászati rendszerek minisztériumával annak érdekében, hogy részletesen kidolgozzák ezek módszereinek átültetését más országok gyógyászati gyakorlatába.

Az AYUSH nemrég egy projektmegállapodást írt alá a genovai székhelyű Egészségügyi Világszervezettel, melynek célja, hogy a hagyományos gyógyászati módszerek keretén belül történő egészségügyi szolgáltatások és ellátás megfelelő színvonalát, biztonságos voltát és hatékonyságát biztosítsák.
Az AYUSH alá tartozó gyógyászati módszerek fontos szerepet játszhatnak jelentős méretű lakosság ellátásában. Költséghatékony módszereik a gazdaságilag kiszolgáltatottabb betegek részére is elérhetőek lehetnek.

Forrásaink szerint az AYUSH Minisztériuma már együttműködési megállapodást kötött többek között Malajziával, Magyarországgal és Izraellel, és ezen országok nagy érdeklődést mutatnak az AYUSH alá tartozó gyógyászati módszerek egészségügyi ellátásukba való beillesztése iránt.

A WHO jelenleg egy az Ayurveda, Unani és Siddha gyógyászatban szereplő, eredetileg szanszkrit nyelvű kifejezések más nyelvekre történő átültetésén dolgozik, mely lehetővé tenné, hogy e kifejezések mögötti tartalom más nyelven beszélő emberek számára is érthető legyen, ezáltal is elősegítve az indiai gyógyászati módszerek átültetését más országok gyakorlatába.

A Minisztérium szakértők bevonásával kidolgozott egy Ayurveda szakterminológiát is, hozzákapcsolva egy Nemzeti Ayurveda Betegségkód Rendszert (National Ayurveda Morbidity Codes). A Minisztérium emellett Dr. Geetha Krishnan Gopalakrishnan Pillai személyében egy szakértőt is delegált a WHO genovai székhelyű tradicionális, komplementer és integratív orvoslással foglalkozó részlegébe.

A WHO-val való együttműködés célja, hogy biztosítsák a hagyományos gyógyászati módszerek keretén belül történő egészségügyi szolgáltatások megfelelő színvonalát, biztonságos voltát és a betegek, mint fogyasztók védelmét. Ennek érdekében támogatják a WHO Tradicionális és Komplementer Medicina Stratégiájának kidolgozását.

Az együttműködés területei magukba foglalják WHO-kiadványok kidolgozását, valamint a meglévő jóga, ayurveda, unani és pancsakarma képzések összehangolását és átfogó elemzését.

Dr. Asit Panja, a National Institute of Ayurveda (Nemzeti Ayurveda Intézet) egyik professzora, aki tagja volt a Nemzeti Ayurveda Betegségkód Rendszert kidolgozó csapatnak, elmondta, hogy egy olyan standard terminológiát dolgoztak ki, mely alapján az AYUSH gyógyászati módszerek könnyebben beilleszthetők a külföldi kórházak gyakorlatába. A fő cél a tradicionális gyógyászati módszerek népszerűsítése más országokban.

Dr. Sumit Sur, az Ayurveda gyógyászatot tanuló diákok és fiatal szakemberek nemzeti szintű szervezetének (National Ayurveda Students and Youth Association) elnöke szerint „Ez az együttműködés az AYUSH gyógyászati módszerek történetében új fejezetet nyit majd. Ezt az AYUSH Szövetségi Minisztérium (Union Ministry of AYUSH) által tett kezdeményezést ezért nagy örömmel fogadtuk.”

Szerző: Pradip Chatterjee