Riesz István Dr. (Ayu) Hon:

A hiteles Ayurveda gyógyászat már 25 éve Magyarországon

Diplomataként 1986-ban döbbenten tapasztaltam, hogy India lakosságának 87%-át – akkor mintegy 800 millió embert – Ayurveda, Unani és Siddha orvosok gyógyítják, noha jelen van a molekuláris elméleten alapuló modern gyógyászat, és amely az életmentés szempontjából fontos.
Európában az Ayurvedáról, amely az Élet Tudománya, sok esetben a masszázs jut az emberek eszébe, de kevesen tudják még ma is, hogy a világon 5 millió ayurveda orvos segíti közel 2 milliárd ember egészségének megőrzését és gyógyulását. 23,000 féle hatékony gyógynövény és ásványi anyag kombinációra van a segítségükre.

Már sokak előtt ismert, hogy Hippokratész Csarakától, az indiai gyógyítótól szerezte tudományát, hasonlóan a kínai, az arab és perzsa gyógyítókhoz.
1990-ben, a külszolgálat végén úgy döntöttem, hogy ezt a tudást visszahozom Magyarországra, mivel kiderült, hogy a magyar vajákos – gyógyító – szó azonos jelentésű az ayurveda orvos nevével, a vaidya-val, így nem idegen számunkra ez a klasszikus gyógyászat.

Míg Amerikában és Nyugat-Európában ayurveda klinikák működtek már 50-60 éve és gyógyítanak rutin betegségeket ayurveda orvosokkal, addig Magyarországon egy teljesen új módszerrel a klasszikus 5-6000 éve ismert gyógynövény és ásvány anyag kombinációk engedélyeztetésével lehetővé tettük a betegség megelőzést, egészség megőrzését és a gyógyulást széles tömegek számára.


Ezért számos prémium minőségű gyógyhatású készítményt és étrend-kiegészítőt engedélyeztettünk. 1991 óta van forgalomban pl. a Shilajit, amely a Himalája 2500-5000 méter magas szikláinak különleges gyógyanyaga, növényi eredetű szerves (oligoszaccharidok, gyanták, aminosavak, fitoszterinek, növényi savak, benzoátok, enzimek, vitaminok) és szervetlen összetevőknek (kálium, kalcium, vas, foszfor, magnézium, jód) komplex keveréke. Erősíti az immunrendszert, általános testi és szellemi kondíció roboráló, fiatalító szer, időskori vitalitás fokozó és erős antioxidáns hatású. Közismerten a nemi vágy fokozásában is kiemelkedő hatással bír.
A másik több ezer éve ismert immunerősítő szer az Ashwagandha (Withania somnifera), közismert nevén, az indiai ginzeng gyökere, amely néhány nap alatt képes az immunrendszert jelentősen megerősíteni. Ajánlják a fizikai és szellemi teljesítőképesség növelésére, a szervezet ellenálló képességének fokozására, a stressz, depresszív hangulati zavarok, szorongás, krónikus fáradtság csökkentésére, egyes allergiás megbetegedések tüneteinek enyhítésére. Szintén ismert nemi kiváló vágyfokozó hatása.

Minden élő szervezet rendelkezik anyagcserével és jellegének megfelelően immunrendszerrel, amely lehetővé teszi, hogy a kóros hatásokat, valamilyen módszerrel semlegesítse, kiigazítsa. A bélrendszer optimális működése nagyban befolyásolja az egész szervezet egyensúlyát és maximális teljesítőképességét. Szintén 1991-től van forgalomba a Nature Care (Psyllium Husk) útifű maghéj, ami az egyetlen a piacon, ami duplán őrölt és gyógyhatással bír. Az útifű maghéj jelentőségét igen előnyös rost-összetétele adja és fő terápiás felhasználási területe a gyomor- bélrendszeri megbetegedések kezelése és megelőzése. Ezen belül is a legtöbb embert érintő probléma a székrekedés. A többi hashajtó termékkel szemben ki kell emelni, hogy az útifűnek nincs káros mellékhatása, ezért folyamatosan is szedhető, biztonsággal adható terheseknek és idős embereknek is, ahol a székrekedés kezelése kiemelt probléma. Mint természetes rostanyag elősegíti az egészséges bélflóra fenntartását, és nagyon jó kiegészítője méregtelenítő- és fogyókúráknak is.

A leszokás kezelésében segít a szintén gyógyhatású Herbadict tabletta, amely az Ayurveda számos gyógynövényét (pl.: Phyllanthi fraturni herba, Tinosporae cordifoliae stripes, Ecliptae albae herba, Boerhaviae diffusae herba, Asparagi racemosi radix) tartalmazza. A gyógynövények szinergikus, egymást erősítő hatása a májkárosodás kivédésére, a szervezet méregtelenítésére, a leszokás elősegítésére szolgál. Nemcsak a méregtelenítő szervek regenerálódását segíti, hanem a segítségével könnyebb megszabadulni a dohányzás, alkohol, drog-, gyógyszerfüggőségtől is. Csökkenti a sok szenvedést okozó, testi-lelki elvonási tüneteket, az emésztési és alvászavarokat, javítják a szellemi teljesítményt. A károsodott méregtelenítő szervek (elsősorban a máj és a vese) szöveteinek regenerálódását, illetve az agysejtek működésének javítását segíti. Oldja a leszokás időszakában a feszültséget, elősegítik a nyugodt alvást, pihenést.

Az Ayurveda gyógyászat ezeken túl természetesen figyelmet fordít minden népbetegség megelőzésére, a teljesség igény nélkül, pl. a szénhidrát és cukor egyensúly fenntartására (Diabet Guard), testúly-kontrollra (Ezi Slim), májregenerációra (Livgood), bél méregtelenítésére (Triphala), memória javítására (Brahmi), női problémákra (Shatawari), de a tüneti kezelésekre is, mint pl. ízületi problémák (Arth Plus), légzési problémák (Eukaliptusz balzsam, Tulsi) kezelése, valamint alternatívát ajánlj az egészséges szájhigiéniára (fluormentes fogkrémek) és gyógynövényes hajápolásra.
A Garuda Trade Kft . (1991) a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvánnyal (1996) működik együtt egy 30 éves program (1990-2020) alapján és koordinálja az európai hiteles ayurveda szervezeteket, valamint többek között előkészítette a Magyar-Indiai Egészségügyi megállapodásokat (2001,2008 és 2013) és ayurvedikus oktatással foglalkozik.

A Garuda Trade Kft. által fogalmazott humán és állatgyógyászati szerek száma folyamatosan nő, mely termékek modern kutatómunkával és magas minőségi követelmények között kerülnek előállításra. Hatékonyságuk klinikai próbákkal igazolt.
Az eredmények az Európai Unióban egyedülállóak és idén ünnepeljük, hogy 25 éve tettük meg az első lépést, hogy a hiteles, Ayurveda tudást Magyarországra hozzuk.