A MAGYAR AYURVEDA GYÓGYÁSZATI ALAPÍTVÁNY KHT.
2002. ÉVI SZÖVEGES BESZÁMOLÓJA

A közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 19. § (1) „g” pontja értelmében az Alapítvány köteles tevékenységéről rövid tartalmi beszámolót készíteni.

Alapítvány neve: Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht.

Bírósági bejegyzés: 1996. május 21. Fővárosi Bíróság 6163. sz.

Minősítés: közhasznú szervezet (Fővárosi Bíróság végzése, 2001. február 21.)

Az Alapítvány célja:
Közös összefogással és támogatással anyagi eszközök biztosítása annak érdekében, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberek és a lakosság széles körben megismerhesse és eredményesen hasznosíthassa a világ más részein jól ismert és ma is széles körben alkalmazott indiai gyógyászati rendszert, az Ayurvedát a lakosság egészségi színvonalának emelése céljából.

Az Alapítvány a fenti cél érdekében támogatja:
– magyar orvosok, állatorvosok, gyógyszerészek, fiatal kutatók, doktoranduszok, egyetemi hallgatók, szakemberek szakirányú fejlődésének elősegítését, Indiában történő továbbképzését pályázatokkal, speciális ösztöndíjakkal, cégprojektekkel.
– indiai ayurveda orvosok, egyetemi oktatók, szakértők Magyarországra történő oktatási célú utaztatását, szakelőadásait, és ez idő alatti ellátását.
– összehasonlító klinikai vizsgálatok lefolytatását hazai kórházaknál és egészségügyi intézeteknél, ezek eredményeinek, valamint az Ayurveda gyógyászati rendszer alkalmazásának publikálását a médiákban.
– magyar nyelvű ayurveda gyógyászati könyvek, kiadványok fordíttatását, tájékoztató anyagok, filmek összeállítását, készítését, konferenciák, előadások tartását illetve ezeken való részvételt, az ezzel kapcsolatos infrastruktúra fejlesztését a lakosság és a szakemberek minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében.
Kuratóriumi ülések száma: 1
A Kuratórium tagjainak száma: 5

Az Alapítvány szervezete:
A napi feladatokat az Alapítvány elnöke, a levelezést Böcskei Zoltánné, a könyvelést Kircsi Erika végzi támogatóként. Az Alapítványnak fizetett alkalmazottja nincs.

Az Alapítvány 2002-ben végzett közhasznú tevékenysége:
1) Az Alapítvány támogatást nyújtott a Szent István Egyetem Állatorvos Tudományi Karának a 2002. évi tudományos diákköri konferencia megrendezéséhez, segítette továbbá Megyeri Dóra ayurveda gyógyászati dolgozatának elkészítését állatorvosi témakörben, anyagok és rendszeres konzultációk biztosításával.
2) Tovább folytattuk a három hazai egyetemen az ayurveda gyógyászat oktatásának előkészítését. Az indiai egészségügyi kormányzat – Shailaja Chandra indiai egészségügyi államtitkár asszony – meghívására 2002. február 11-én New Delhiben konzultációt folytattunk az egyetemi oktatás beindításával kapcsolatban, összhangban a 2001. december 10-én aláírt Magyar-Indiai 5 éves Egészségügyi Megállapodás 10. pontjával. Ígéretet kaptunk 2 professzor Budapestre küldésére 2003. szeptember végéig.
3) Az Indiai Egészségügyi Minisztériumtól 28 ayurveda orvosi könyvet kapott az Alapítvány könyvtára. A könyveket a MEDINFO regisztrálta. Ezek az ayurveda szakkönyvek is az ayurveda orvos-továbbképzést szolgálják.
4) Az Alapítvány megszervezte és segítette Dr. M.J. Saxena indiai ayurveda professzor újabb magyarországi látogatását és előadását.
5) Az Alapítvány 2002-ban 5 helyszínen kiállítást és ismeretterjesztő előadást tartott.

6) Az Alapítvány 14 db két kötetes Indian Materia Medica-t (Indiai Gyógyszerkönyvet) adományozott egy lengyel szakember, valamint magyar orvosi kamarák, orvosok, természetgyógyász szövetség, egészségügyi intézmények részére.
7) Az Alapítvány felvette a kapcsolatot két dél-indiai ayurveda kórházzal és egyetemmel (Coimbatore – Tamil Nadu állam, és Manipal – Karnataka állam), hogy biztosítsa a várhatóan 2003-ban induló egyetemi oktatáshoz az orvostanárokat Indiából.

Gazdasági adatok:
A pénzügyi beszámoló – amelynek fő adatai az alábbiak – megtekinthető az Alapítványnál:

Bevételek: magán és céges (Garuda Trade Kft.) támogatás : 296 e Ft egyéb bevétel : 43 e Ft
————–
Összesen: 339 e Ft

Kiadások: 419 e Ft
————–
Összesen: 419 e Ft

Eredmény: – 80 e Ft

Pénzeszközök 2002. december 31-én: 100 e Ft.

Az Alapítvány hatékonyabb működését segítené, ha állami támogatást, vagy adományozóktól oktatási, illetve gyógyítási célú segítséget kapna.

Összefoglaló:

Az Alapítvány tevékenysége az igen szerény pénzügyi források következtében elmaradt a tervezettől, azonban a 2001. december 10-én aláírt államközi megállapodás végrehajtásának előkészítésében fontos szerepe volt.
Az Alapítvány tevékenysége mind tartalmi, mind gazdasági szempontból megfelelt a közhasznú szervezetektől elvártaknak.
Az Alapítvány 2002-ben nem végzett vállalkozási tevékenységet. A beszámolót a Kuratórium 2003. május 30-ai ülésén fogadta el.

Budapest, 2003. május 15.

Riesz István
a Kuratórium elnöke