A MAGYAR AYURVEDA GYÓGYÁSZATI ALAPÍTVÁNY KHT.
2008. ÉVI SZÖVEGES BESZÁMOLÓJA

A közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 19. § (1) „g” pontja értelmében az Alapítvány köteles tevékenységéről rövid tartalmi beszámolót készíteni.

Alapítvány neve: Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht.

Bírósági bejegyzés: 1996. május 21. Fővárosi Bíróság 6163. sz.

Minősítés: közhasznú szervezet (Fővárosi Bíróság végzése, 2001. február 21.)

Az Alapítvány célja:

Közös összefogással és támogatással anyagi eszközök biztosítása annak érdekében, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberek és a lakosság széles körben megismerhesse és eredményesen hasznosíthassa a világ más részein jól ismert és ma is széles körben alkalmazott indiai gyógyászati rendszert, az Ayurvedát a lakosság egészségi színvonalának emelése céljából.

Az Alapítvány a fenti cél érdekében támogatja:

– magyar orvosok, állatorvosok, gyógyszerészek, fiatal kutatók, doktoranduszok, egyetemi hallgatók, szakemberek szakirányú fejlődésének elősegítését, Indiában történő továbbképzését pályázatokkal, speciális ösztöndíjakkal, cégprojektekkel.
– indiai ayurveda orvosok, egyetemi oktatók, szakértők Magyarországra történő oktatási célú utaztatását, szakelőadásait, és ez idő alatti ellátását.
– összehasonlító klinikai vizsgálatok lefolytatását hazai kórházaknál és egészségügyi intézeteknél, ezek eredményeinek, valamint az Ayurveda gyógyászati rendszer alkalmazásának publikálását a médiákban.
– magyar nyelvű ayurveda gyógyászati könyvek, kiadványok fordíttatását, tájékoztató anyagok, filmek összeállítását, készítését, konferenciák, előadások tartását illetve ezeken való részvételt, az ezzel kapcsolatos infrastruktúra fejlesztését a lakosság és a szakemberek minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében.
Kuratóriumi ülések száma: 1
A Kuratórium tagjainak száma: 5

Az Alapítvány szervezete:

A napi feladatokat az Alapítvány elnöke, a levelezést Csorba Katalin, a könyvelést Kircsi Erika végzi támogatóként. Az Alapítványnak fizetett alkalmazottja nincs.

Az Alapítvány 2008-ban végzett közhasznú tevékenysége:

– A Magyar-Indiai Egészségügyi Megállapodás a 2008-2012 közötti időszakra meghosszabbításra kerül a januárban New Delhiben megrendezett Magyar-Indiai Vegyesbizottsági Ülés keretében. A nemzetek közötti megállapodásban az Ayurveda gyógyászat területén való együttműködés ismét nagy hangsúlyt kap.

– Megkezdődik az Ayurveda oktatása az alap orvosi és egészségügyi szakemberképzés részeként (egy féléves kötelező vagy választható tárgy keretében) több hazai orvosi egyetemi és egészségügyi főiskolai karon az Alapítvány, és kinevezett együttműködő szakemberek (Dr. Szalkai Iván, Prof. Dr. Blaskó György) koordinálásában.

– Az Alapítvány hivatalosan kinevezi Dr. Szalkai Ivánt az Ayurveda hazai egyetemi oktatása előkészítésének koordinálására.

– Az Alapítvány részt vett kiállítóként – együttműködésben az Indiai Nagykövetséggel – a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma által megrendezett III. Kapcsolat Napján. Az Alapítvány, mint az Ayurveda gyógyászati rendszer hazai képviselőjének meghívása jelzi a Debreceni Egyetem Orvostudományi Karának elhatározását az alternatív gyógyászati rendszerek, így az indiai Ayurveda gyógyászat felé történő nyitásra, az Ayurveda gyógyászat beillesztésére a posztgraduális képzések keretébe, mely terv megvalósításában az Alapítvány a koordináló tudományos szerv szerepét vállalta.

– Az Indiai Egészségügyi Minisztérium AYUSH-részlege 2008-ban megnyitotta az utat egy az eddiginél jóval intenzívebb nemzetközi tudományos együttműködés előtt az Ayurveda és más hagyományos indiai gyógyászatok terén. Az új együttműködési lehetőségeket kihasználva, az Alapítvány kezdeményezésére 6 hetes szakmai képzés céljából Magyarországra látogatott az Indiai Egészségügyi Minisztérium AYUSH-részlegének háromtagú ayurveda szakértői delegációja (Dr. Surinder Katoch ayurveda orvos vezetésével). A delegáció tagjai 5 neves hazai wellness centrum és szálloda wellness és egészségügyi szakértőit oktatták az ayurvedikus masszázs-, szépség- és egészség-kezelések alapjaira. A delegáció érkezésének előkészítését és magyarországi munkáját az Alapítvány koordinálta, és egyben javaslatot tett a képzésben részt vevő intézmények körére.

– Az Alapítvány elnöke, Riesz István Dr. Taraczközi István felkérésére fő előadóként részt vett a Magyar Természetgyógyászok Szövetségének Ayurveda gyógyászat alapjai témakörben indított egynapos kurzusán.

– Az Alapítvány a Garuda Trade Kft-vel együttműködésben részt vett számos hazai egészségügy témakörében megrendezett kiállításon, így többek között a NaturVital 2008. Egészségfesztiválon.

– Az Alapítvány rendszeresen frissítette, karbantartotta a The Ayurveda Coordination Center of Europe (ACCE) internetes adatbázist (mely összefogja az Európában működő ayurveda szervezeteket és szakembereket), és melynek létrehozására 2007-ben kérte fel az Alapítványt az Indiai Kormány.

– Az Alapítvány 2008-ban is tovább bővítette Ayurveda Szakkönyvtárának gyűjteményét, mely számos, az Ayurveda gyógyászati rendszert részleteiben bemutató témakörben kínál egy kutatási és tudásbázist az indiai gyógyászat iránt érdeklődő hazai szakembereknek.

– Az Alapítvány hivatalosan is csatlakozott a European Ayurveda Association (EUAA) nevű, európai ayurveda szakértőket, cégeket és intézményeket összefogó szervezethez, melynek célja az Ayurveda gyógyászat pozíciójának európai szintű megerősítése, a termékengedélyeztetés, oktatás és egyéb fontos kérdések koordinálása közösségi szinten. Az EUAA célja egy „Egységes Európai Hang” kialakítása az Ayurveda terén, mely egyesíti az Ayurveda európai támogatóinak erőit egy közös, egységes program alatt.

– Az Alapítvány részt vett az EUAA első hivatalos megbeszélésén, mely Bécs mellett került megrendezésre számos ország képviselőinek részvételével. A megbeszélés célja az Ayurveda európai pozíciójának elemzése, az egyes országokban tapasztalt helyzet, gátló tényezők feltárása volt, mely alapján megfogalmazható egy európai szintű cselekvési terv.

– Az Alapítvány csatlakozott a Dr. Szalkai Iván által megalapított Dél-Borsodi Egészségügyi és Szociális Klaszterhez, melynek célja egy összefogás létrehozása alternatív terápiás módszerek alkalmazására időskori betegségek kezelésében, az időskori panaszok megelőzésében.

– A Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. Kuratóriuma, az Indiai Nagykövetség és az Egészségügyi Minisztérium az ayurvedikus gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények sikeres magyarországi engedélyeztetése terén végzett munkája és szakértelme elismeréseképpen Elismerő Oklevelet nyújtott át az Országos Gyógyszerészeti Intézet két főmunkatársának, Prof. Dr. Paál Tamás volt Főigazgató Úrnak, és Varjúné Dr. Bogdán Mária Asszonynak.

– Az Alapítvány 2004 és 2008 között 13.000 db „Ayurveda Mindenkinek” című könyvet adott ki és adományozott az Ayurvedával kapcsolatos közismeretek bővítése érdekében.

Gazdasági adatok:
A pénzügyi beszámoló megtekinthető az Alapítványnál, amelynek fő adatai az alábbiak: Bevételek: magán és céges (egyéb) támogatás: 1.011 e Ft
SZJA 1% (egyéb bevételek): 1 e Ft
—————
Összesen: 1.012 e Ft

Kiadások: könyvnyomtatás és egyéb: 99 e Ft bankköltségek: 40 e Ft
telefon, posta: 70 e Ft
könyvelés : 20 e Ft
amortizáció: 101 e Ft
————–
Összesen: 330 e Ft

Pénzeszközök 2008. december 31-én: 1.261 e Ft

Az Alapítvány közhasznú működését segítené, ha alapítói, költségvetési, vagy önkormányzati támogatást kaphatott volna.

Összefoglaló:

Az Alapítvány igen szerény pénzügyi helyzete ellenére is nagyon fontos feladatokat látott el 2008-ban. Az Alapítvány tevékenysége mind tartalmi, mind gazdasági szempontból megfelelt a közhasznú szervezetektől elvártaknak. Az Alapítvány 2008-ban nem végzett vállalkozási tevékenységet.

A beszámolót a Kuratórium 2009. május 15-i ülésén fogadta el az Alapítvány székhelyén. Budapest, 2009. május 15.

Riesz István
a Kuratórium Elnöke s.k.