A MAGYAR AYURVEDA GYÓGYÁSZATI ALAPÍTVÁNY KHT.
2003. ÉVI SZÖVEGES BESZÁMOLÓJA

A közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 19. § (1) „g” pontja értelmében az Alapítvány köteles tevékenységéről rövid tartalmi beszámolót készíteni.

Alapítvány neve: Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht.

Bírósági bejegyzés: 1996. május 21. Fővárosi Bíróság 6163. sz.

Minősítés: közhasznú szervezet (Fővárosi Bíróság végzése, 2001. február 21.)

Az Alapítvány célja:
Közös összefogással és támogatással anyagi eszközök biztosítása annak érdekében, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberek és a lakosság széles körben megismerhesse és eredményesen hasznosíthassa a világ más részein jól ismert és ma is széles körben alkalmazott indiai gyógyászati rendszert, az Ayurvedát a lakosság egészségi színvonalának emelése céljából.

Az Alapítvány a fenti cél érdekében támogatja:
– magyar orvosok, állatorvosok, gyógyszerészek, fiatal kutatók, doktoranduszok, egyetemi hallgatók, szakemberek szakirányú fejlődésének elősegítését, Indiában történő továbbképzését pályázatokkal, speciális ösztöndíjakkal, cégprojektekkel.
– indiai ayurveda orvosok, egyetemi oktatók, szakértők Magyarországra történő oktatási célú utaztatását, szakelőadásait, és ez idő alatti ellátását.
– összehasonlító klinikai vizsgálatok lefolytatását hazai kórházaknál és egészségügyi intézeteknél, ezek eredményeinek, valamint az Ayurveda gyógyászati rendszer alkalmazásának publikálását a médiákban.
– magyar nyelvű ayurveda gyógyászati könyvek, kiadványok fordíttatását, tájékoztató anyagok, filmek összeállítását, készítését, konferenciák, előadások tartását illetve ezeken való részvételt, az ezzel kapcsolatos infrastruktúra fejlesztését a lakosság és a szakemberek minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében.
Kuratóriumi ülések száma: 1
A Kuratórium tagjainak száma: 5

Az Alapítvány szervezete:
A napi feladatokat az Alapítvány elnöke, a levelezést Böcskei Zoltánné, a könyvelést Kircsi Erika végzi támogatóként. Az Alapítványnak fizetett alkalmazottja nincs.

Az Alapítvány 2003-ban végzett közhasznú tevékenysége:
1) Az Alapítvány támogatást nyújtott a Szent István Egyetem Állatorvos Tudományi Karának a 2003. évi tudományos diákköri konferencia megrendezéséhez.
2) Az Alapítvány folytatta a három hazai egyetemen az ayurveda gyógyászat oktatásának előkészítését, összhangban a 2001. december 10-én aláírt Magyar-Indiai Egészségügyi Megállapodás 10. pontjával.
3) Az Alapítvány 2003-ban 8 helyszínen kiállítást és ismeretterjesztő előadást tartott.
4) Az Alapítvány 6 db kétkötetes Indian Materia Medica-t (Indiai Gyógyszerkönyvet) adományozott egészségügyi intézmények és az egészségügy területén dolgozó vezetők, köztük Dr. Kökény Mihály volt, és Dr. Rácz Jenő jelenlegi Egészségügyi Miniszter Urak részére.
5) Az Alapítvány 200 kötetes Ayurveda Orvosi Könyvtárát 2003. december 12-én avatták föl az Indiai Kormányzat képviseletében H.E. Mr. Manbir Singh Nagykövet Úr, és az Oktatási Minisztérium részéről Dr. Medgyes Péter Államtitkár Úr. Mindketten méltatták a könyvtár jelentőségét, amely alapját jelentheti a hazai ayurveda orvosi képzés beindításának. Az avatáson jelen volt Dr. Hetényi László az Alapítvány alapítója, illetve Dr. Németh Antal országos főállatorvos, kuratóriumi tag.

Gazdasági adatok:
A pénzügyi beszámoló – amelynek fő adatai az alábbiak – megtekinthető az Alapítványnál:

Bevételek: magán és céges (Garuda Trade Kft.) támogatás : 255 e Ft SZJA 1% : 77 e Ft
————–
Összesen: 332 e Ft

Kiadások: 342 e Ft
————–
Összesen: 342 e Ft

Eredmény:
– 10 e Ft

Pénzeszközök 2003. december 31-én: 100 e Ft.

Az Alapítvány közhasznú működését segítené, ha alapítói, költségvetési, vagy önkormányzati támogatást kaphatott volna.

Összefoglaló:

Az Alapítvány tevékenysége a 2003-as évben a tervezettnek megfelelt; az alapítványi könyvtár létrehozása és felavatása nagyon jelentős eredmény volt.
Az Alapítvány tevékenysége mind tartalmi, mind gazdasági szempontból megfelelt a közhasznú szervezetektől elvártaknak.
Az Alapítvány 2003-ban nem végzett vállalkozási tevékenységet. A beszámolót a Kuratórium 2004. május 16-ai ülésén fogadta el.

Budapest, 2004. május 16.

Riesz István
a Kuratórium elnöke