Az ayurvéda egészségképe a három dosha egyensúlya a szervezetben, mely a fogantatás pillanatában genetikusan létrejött, és az egyénre egy életen keresztül jellemző biológiai alkatot mutat. ( vata-pitta-kapha ) Ezen minőségek egymáshoz való viszonyai egy életen keresztül meghatározóak . Eltolódásuk betegségekhez vezethet. Ha az eltolódás egy bizonyos határon belül mozog, a szervezet immunfunkciói képesek kordában tartani , azaz visszaállítani a megfelelő egyensúlyi állapotba, így nem keletkezik betegség.

4a27b322bc69df6b1d1beeb428fd3a71

Amennyiben a doshák elmozdulása túl megy ezen a kritikus határon, azaz túlzottan felhalmozódik, a szervezet megbetegszik.
Minden betegség gyógyításakor a genetikus alkathoz való egyensúlyi állapot visszaállítása a fő feladat.
A doshákra nagymértékben hatnak az időjárási viszonyok is ( korábbi cikkeimben a táplálkozás irányából közelítettem meg e kérdést, hiszen a táplálkozás is igen erősen hat az egyensúly tartására )
A téli időszak a Doshák felhalmozódása szempontjából a Kapha doshát érinti. A kapha doshára az öt elem közül a föld és víz elem hat. E dosha télen felhalmozódik, tavasszal növekszik, nyáron normalizálódik.
Felhalmozódáskor, növekvésekor kapha jellegű betegségeket okozva. Ilyenek például a felső légúti betegségek. Arc és homloküreg gyulladás, tüdő, hörgő gyulladás, orrfolyás, orrdugulás, mandula gyulladás. A kapha gyulladások vizes, meleg természetűek. A kórokozóknak kiváló táptalajt –ezzel kiváló életkörülményt biztosítva.
A felsőlégutak védelme ezért ilyenkor nagyon fontos a betegségek elkerülése érdekében!
Ayurvédikus praktikák, a kapha dosha visszaszorítására, avagy preventív gondoskodás:
Orröblítés – nasya – eltávolítja a fej területén, az üregekben felhalmozódott nyákos váladékokat. A probléma stádiumainak megfelelően használhatunk langyos sós vizet, gyógynövényes oldatot, illetve a bőr visszatáplálásához olajos kenést.
A tiszta orrjáratok megfelelő légvételt biztosítva megfelelő oxigén felvételével javítják az immunvédekezést.

2c1c53e837f641dfa9751a3e556982fd

Belső használatra: kiváló a Tulsi , a Kurkuma, az Amla, mint ayurvédikus gyógynövények, a fűszeres amla alapú gyógyzselék, valamint a meleg fűtű hatású fűszeres teák.
A teafűszerek közül a fahéj, szegfűszeg, erős antibakteriális hatással bírnak, és kellemes illatuk nemcsak testet, de a lelket is melengető. Jókedvre derítenek.
Ezen időszak vidító fűszerei mellet méz és citrom hozzáadásával igazi immunbomba készíthető. Ajánlott minden nap langyosan fogyasztva!
Inhalációs terápiaként az eukaliptusz alapú paszta alkalmazása, mint kiegészítő eljárás további védelmet biztosít az orrjáratok védelméért. Erős antibakteriális hatású.
A szauna igazi ajándék! Átmelegít, ellazít. Vérkeringés fokozó hatása miatt immunserkentő .