A MAGYAR AYURVEDA GYÓGYÁSZATI ALAPÍTVÁNY KHT.
2001. ÉVI SZÖVEGES BESZÁMOLÓJA

A közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 19. § (1)
„g” pontja értelmében az Alapítvány köteles tevékenységéről rövid tartalmi beszámolót készíteni.

Alapítvány neve: Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht.

Bírósági bejegyzés: 1996. május 21. Fővárosi Bíróság 6163. sz.

Minősítés: közhasznú szervezet (Fővárosi Bíróság végzése, 2001. február 21.)

Az Alapítvány célja: Közös összefogással és támogatással anyagi eszközök
biztosítása annak érdekében, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberek és a lakosság széles körben megismerhesse és eredményesen hasznosíthassa a világ más részein jól ismert és ma is széles körben alkalmazott indiai gyógyászati rendszert az Ayurvedát a lakosság egészségi színvonalának emelése céljából.

Az Alapítvány a fenti cél érdekében támogatja:
– magyar orvosok, gyógyszerészek, fiatal kutatók, doktoranduszok, egyetemi hallgatók, szakemberek szakirányú fejlődésének elősegítését, Indiában történő továbbképzését pályázatokkal, speciális ösztöndíjakkal, cégprojektekkel.
– indiai ayurveda orvosok, egyetemi oktatók, szakértők Magyarországra történő oktatási célú utaztatását, szakelőadásait, és ez idő alatti ellátását.
– összehasonlító klinikai vizsgálatok lefolytatását hazai kórházaknál és egészségügyi intézeteknél, ezek eredményeinek, valamint az Ayurveda gyógyászati rendszer alkalmazásának publikálását a médiákban.
– magyar nyelvű Ayurveda gyógyászati könyvek, kiadványok fordíttatását, tájékoztató anyagok, filmek összeállítását, készítését, konferenciák, előadások tartását illetve ezeken való részvételt, az ezzel kapcsolatos infrastruktúra fejlesztését a lakosság és a szakemberek mind szélesebb körű tájékoztatása érdekében.
Kuratóriumi ülések száma: 1
A Kuratórium tagjainak száma: 5

Az Alapítvány szervezete: A napi feladatokat az Alapítvány elnöke végzi, a levelezést és
könyvelést további 3 személy végzi, esetenként társadalmi munkában. Az Alapítványnak fizetett alkalmazottja nincs.

Az Alapítvány 2001-ben végzett közhasznú tevékenysége:
– Az Alapítvány támogatást nyújtott Dr. Király Lilla orvosnak az indiai Banaras Hindu Egyetem (BHU) Ayurveda fakultásán folytatott tanulmányaihoz.
– Előkészítő tevékenységet végzett az Ayurveda 3 hazai egyetemen (Semmelweiss Orvostudományi, Szent István Állatorvos-tudományi és Kaposvári Agráregyetem) történő oktatása céljából.
– 2001. december 10-én aláírásra került a Magyar-Indiai Egészségügyi Megállapodás, amelynek 10. pontjában az Ayurveda orvosképzésben és gyógyításban való szorosabb

együttműködés is szerepel az Alapítvány aktív közreműködésének következtében.
– Az Alapítvány megszervezte Dr. M. J. Saxena indiai Ayurveda professzor magyarországi látogatását állatgyógyászattal kapcsolatos előadások tartása céljából.
– Az Alapítvány részt vett az SZT-IS-4/6144 jelű, számítógépre kiírt pályázaton, de pénzügyi támogatásban nem részesült.
– Az Ayurveda gyógyászattal kapcsolatban 4 helyszínen kiállítást és ismeretterjesztést tartott, valamint 2 helyszínen előadást szervezett az Alapítvány. 13 kötet Indian Materia Medica Ayurveda gyógyszerkönyvet adományozott oktatási és más intézményeknek.
– A MEDINFO-val 2000-ben kötött szerződés értelmében folytatta az ayurveda orvosi könyvek MEDINFO-nál történő nyilvántartását és rendszerezését.
– Az Alapítvány folytatta az állatgyógyászati ayurvedikus gyógyhatású készítmények felhasználásával szerzett tapasztalatok feldolgozását.

Gazdasági adatok: A pénzügyi beszámoló megtekinthető az Alapítványnál.
Az Alapítvány hatékonyabb működését segítené, ha állami támogatást, vagy adományozóktól gyógyítási célú segítséget kapna.

Összefoglaló: Az Alapítvány tevékenysége az igen szerény pénzügyi
források következtében elmaradt a tervezettől, azonban az említett nagyjelentőségű államközi megállapodás előkészítésében fontos szerepe volt.
Az Alapítvány tevékenysége mind tartalmi, mind gazdasági szempontból megfelelt a közhasznú szervezetektől elvártaknak.
Az Alapítvány 2001-ben vállalkozási tevékenységet nem végzett.

Budapest, 2002. május 15.

A beszámolót a Kuratórium 2002. május 22-i ülésén fogadta el.

Riesz István
a Kuratórium elnöke