D E R M A N Y G U A R D
tyúktetű atka elleni védekezés
2019. Tapasztalatok

Tőzsér Imre e.v., Kerekegyháza
2019. Áprilistól alkalmazzák a technológiába
Állomány mérete: 22.000 db

Alkalmazás:
– Superliv májvédő kúrát követően alkalmazták a Dermanyguard-ot.
– Korábban más készítményeket próbáltak ki, de mindegyik után megjelent a madártetű atka hasonló vagy még nagyobb mennyiségben.

7 napi + 1 napi ismétléses itatást követően azt atka állomány mennyisége csökkent. Az atka fészkek jól láthatóan porladni kezdtek .
A nagy nyári meleg (37-39 Celsius fok) követően az istállóban ismét megjelentek a madártetű atkák, azonban aktivitásuk igen csekély mértékű volt. Színük halvány sárga, fehéres volt, ami annak köszönhető, hogy a Dermanyguard hatására az atkák nem szívták a tyúk vérét, nem zsarolták le a tyúkokat, ami eredményeképpen a tyúkok tojás termelése nem csökkent. Az atkák mennyisége azonban csökkentek.

kép 3

kép2

kép5

kép 1

Mancsó-tojás Kft., Mátraterenye
Tóth Attila és Tóth Péter
2019. Április

Állomány méret: kb. 30.000 db

Friss, piros atka csoportosulás 2019. Június elején
kép2_1

kép2_2

2019.Július 09. – Bár nagyon elszaporodott volt az atka populáció az istállóban, a Dermanyguard itatófolyadék hatására csökkenni és porladni kezdtek az atkák.
kép2_4

2019.Július 10. – Jól látható az atka fészkek porladása. A fellelhető kis számú még élő atka populáció aktvitása alacsony, számuk elenyésző. Az istálló összesöprését követően a kupacban is csak néhány élő atkát lehet találni.
kép2_3