Mikotoxinok hatása a takarmányban

A mikotoxinok a fonalas gombák kedvezőtlen feltételek közötti szaporodása közben termelődő másodlagos anyagcsere termékek, az élelmiszer-láncban gyakran fordulnak elő, nagy gazdasági veszteséget okoznak, és a közegészségügyi veszélyek forrásaivá is váltak. Elszaporodásuk mértékét a szubsztrátumok (pl. gabonafélék, olajos-növények stb.) érzékenysége, az oxigén jelenléte, a megfelelő hőmérséklet és nedvességtartalom határozza meg.

Az elsődleges mezőgazdasági termelés (takarmánynövények, növényi eredetű élelmiszerek stb.) előállítása során főként a nagyobb víztartalmat igénylő, úgynevezett szántóföldi penészgombák, a tárolás során pedig a kisebb nedvességtartalom mellett az úgynevezett raktári penészgombák szaporodnak el. Az előbbiek toxintermeléséhez a köztermesztésben lévő gabonafajták, hibridek fogékonysága (rezisztencia-hiánya) mellett az agrotechnikai hibák, a növényváltás hiánya (monokultúrás termesztés), a talajsavanyodás, a növénytáplálási és növényvédelmi anomáliák stb. is szükségesek.

  • a toxinok kis molekulatömegűek, antigén hatásuk nincs, ezért belőlük az ellenük való védekezést szolgáló vakcina nem készíthető;
  • a magas hőmérsékletre nem érzékenyek, a 100-200 ˚C-on szárított gabona toxint még tartalmazhat;
  • a gyomornedv sósavtartalmának ellenállnak, így mérgező tulajdonságuk a szervezetben megmarad;
  • agresszív sejtmérgek;
  • a szervezeten belül a különféle szervekben (máj, vese) kumulálódnak;
  • direkt/indirekt módon gátolják a szervezet specifikus védekező mechanizmusát;
  • metabolitjaikkal együtt bekerülnek a különféle állati eredetű élelmiszerekbe (tej, tojás, vér, máj);
  • közülük számos (az aflatoxin, a T-2 toxin, a patulin, a fusarium B1, az ochratoxin-A, a zearalenon stb.) az emberi egészséget közvetlenül is veszélyezteti.

 

Mikotoxinok által okozott gazdasági károk baromfi tenyésztésben

  • 5 ppm (milliomod rész) aflatoxinnal szennyezett takarmány a testsúly 4-5%-ára emeli a máj tömegét . (A máj normál tömege a testsúly 2 %-a.)
  • 6-12 ppm Trichothecene (Nivalenol) a takarmányban 11%-kal csökkenti az állat súlyát
  • 3-5 ppm Trichothecene a takarmányban kórós elváltozásokat okoz: zúza károsodás, patkóbél vérzés, kloáka és petevezeték duzzadás, éretlen tojások.
  • 100 ppm Zearalenone a takarmányban 20 %-kal csökkenti a tojás produkciót
  • 5 ppm of OTA (Ochratoxin) 3 hét alatt
  • 23 %-kal csökkenti a testsúlyt
  • 5 ppm of OTA 42 nap alatt 61 %-kal csökkenti a testsúlyt

Egy 10.000 fős brojler farm esetében, ahol mikotoxinokkal fertőzött a takarmány:

Átlagosan elvesztett súly madaranként 42 napos korukig = 129 gm (Sarwal et al.,2011)

Összes súlyveszteség 10.000 baromfi esetében = 12,90 kg

JELENTŐS GAZDASÁGI KIESÉS

 

Mikotoxinok káros hatásait csökkentő, májvédő, takarmányhasznosulást fokozó szabadon forgalmazható állatgyógyászati gyógyhatású termék. Por belsőleges használatra.

 

Összetétel (minden 10 g termékben): Gyógynövényi összetevők: Solanum nigrum 1,3 g, Azadirachta indica 0,8 g, Andrographis paniculata 0,7 g, Phyllanthus emblica 0,5 g, Allium sativum 0,3 g, Curcuma longa 0,3 g,Trigonella foenumgraecum 0,2 g. Ásványi és egyéb összetevők: zeolit (HSCAS) 5,0 g, réz-szulfát 0,2 g, propionsav 0,3 g, ecetsav 0,1 g, mannán-oligoszacharid 0,3 g.

Célállatfajok: sertés, házityúk.

Javallat: Gyógynövényeket, ásványi és szerves anyagokat tartalmazó készítmény, mely elősegíti a takarmányban penészgomba hatására képződő mikotoxinok belsőleges semlegesítését, ezáltal csökkenti a mikotoxinok termelésre káros hatásait (teljesítménycsökkenés, húsminőség-romlás). Jótékony hatású a máj működésére. Javíthatja az étvágyat, a takarmányhasznosulást, a húsminőséget és az állatok ellenálló-képességét.

Adagolás, alkalmazás: Házityúk: naposcsibe: 0,025-0,05 g/madár/nap, jérce: 0,05-0,10 g/madár/nap, befejező broiler, tojó: 0,10-0,15 g/madár/nap. Szájon át, az állatok egyedi takarmányához keverve a teljes nevelési időszak alatt, vagy az állatorvos utasítása alapján. Sertés: malac (választás előtt): 2,5 g, választott malac: 5,0 g, süldő: 7,5 g, koca/felsnőtt állat: 10-15,0 g állatoként naponta egyszer az állatok egyedi takarmányához keverve a teljes nevelési időszak alatt, vagy az állatorvos utasítása alapján. A készítmény keveréktakarmány előállításához nem használható fel! Kizárólag az állatok egyedi kiegészítő kezelésére használható! Alkalmazásánál élelmezés-egészségügyi várakozási idő nem szükséges. Kizárólag természetes alapanyagokból készül, ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható.

Ellenjavallata, nem kívánatos mellékhatása nem ismert.

Kiszerelés: 1 kg, 5 kg, 10 kg, 25 kg többrétegű papírzsákban.

International Journal of Poultry Science 10 (7) 560-566, 20111 ISSN 1682-8356

 Kutatási csoportok:

– 75 db – napos brojler csibe

– Azonos tartási körülmények, takarmányozás, itatás

 

Kontroll csoport Kísérlet 1. Kísérlet 2. (Toxiroak Gold)
Mikotoxin mentes takarmány 100 ppb aflatoxin B1+100 ppb 0chratoxin A

 

100 ppb aflatoxin B1+100 ppb 0chratoxin A

 

Takarmány kiegészítő adagolás nélkül Takarmány kiegészítő adagolás nélkül Toxiroak Gold @ 1kg/tonna takarmány

 

6 hetes kor 6 hetes kor 6 hetes kor

 

Eredmények

  Kontroll csoport Kísérlet 1. Kísérlet 2. (Toxiroak Gold) Javulás
Átlagos testsúly 42. nap (gr) 1952 +- 3,02 1753 +- 2,88 1882 +- 2,71 7,35 %
FCR (Takarmány hasznosítási hányados) 1,91 +- 0,81 2,1 +- 0,74 1,95 +- 0,61 0,2

 

A Toxiroak Gold-dal kezelt csoportban javult a takarmány haszosítási hányados, csökkent az állatok mikotoxinok okozta súlycsökkenéséből adodó gazdasági kár.