A hazánkban Vita Jam- ként ismert Dabur Chyawanprash lekvárszerű ayurveda készítmény, amelyet a Garuda Trade Kft. engedélyeztetett 1994-ben, jelenleg mint étrend-kiegészítő kapható (OÉTI-6148/2009).

Az Ayurveda több mint 5000 éve ismert klasszikus receptúrájához számos legenda és történelmi utalás fűződik. Az i.e. V. században keletkezett Caraka Samhita szerint a fiatalítás (Rasayana) egyik legfontosabb szere, mivel a készítmény több százezer organikus hatóanyagával segíti a szervezet csúcsformában való tartását.

Dr. C. K. Katiyar ayurveda orvos szerint a Vita Jam kiváló immunerősítő. Dr. D. B. A. Narayana professzor szerint kemo- és sugárterápia esetén is javasolt a Vita Jam fogyasztása a legyengült immunrendszer erősítése, roborálás céljából.

Az Amla gyümölcs (Emblica officinalis) lekvárja 43 válogatott indiai és nepáli gyógynövényt tartalmaz. Az amla (indiai egres) C-vitamin tartalma igen magas (100 gr gyümölcsben 470-680 mg C-vitamin található különleges kötésben-galluszsav).

Az amla gazdag még kálciumban, foszforban, vasban, karotinban, szénhidrátokban thiaminban és riboflaminban.

A Vita Jam kiváló antioxidáns (kb. 30-szorosa a zsírban oldódó E-vitaminnak). Számos gyógynövény is gazdagítja a Vita Jam hatóanyagát, mint a bambusz, hosszúbors, ashwagandha, fahéj, kardamom, szantálfa és szegfűszeg, stb.. A stressz és depresszió elleni hatása is jól ismert, de anabolikus hatása miatt ideálisan segíti az elfogyasztott étel asszimilálását is.

Idősek és gyerekek is biztonságosan fogyaszthatják, azonban várandós és kismamák illetve cukorbetegek számára nem ajánlott. A javasolt napi adag 12-24 g (1-2 teáskanál), gyermekeknek ½ teáskanállal naponta kétszer tejjel vagy vízzel bevenni vagy kenyérre kenni.

Kapcsolódó irodalom:

The Ayurvedic Formulary of India, Part-I.

Ministry of Health and Family Welfare, Government of India

Dept. of AYUSH, New Delhi, 2003

(A Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány könyvtára)

 

További információ és termékleírás:

http://garuda.hu/index.php?route=product/product&product_id=155&search=vita+jam&category_id=0