2

1879:
Az Első Magyar Gyógyszerkönyv már egy oldal leírást tartalmaz az Ayurvedáról

1931:
Dr. Baktay Ervin India c. könyvében 6 oldalt ír az Ayurveda gyógyászatról

1991:
• Megalakul a Garuda Trade Kft. az ayurvedikus gyógytermékek, kozmetikumok és állatgyógyászati készítmények magyarországi engedélyeztetésére és forgalmazására
• Forgalomba kerül Magyarországon az első OGYI-engedélyes ayurvedikus humán gyógyhatású készítmények (Dabur Shilajit, Dabur Nature Care Isabgol)
• Megszületik az Ayurveda gyógyászat hazai bevezetésének fő tervezett lépéseit lefektető 30-éves Program, melynek megvalósítása a Garuda Trade Kft. és 1996-tól a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. tevékenységének célja

1991-2009:
Folyamatosan történik mind humán, mind állatgyógyászati célú ayurveda gyógytermékek és kozmetikumok engedélyeztetése és forgalomba hozatala Magyarországon, és a környező országokban. 2009-ben már több mint 100-féle humán és közel 30-féle állatgyógyászati készítményt forgalmaz a Garuda Trade Kft.

1992:
Dr. Deepika Gunawant (a Dabur India Ltd. delegált szakértőjeként) magyar orvosoknak tart előadást az Ayurvedáról Székesfehérvárott

1994:
Prof. Ram Harsh Singh világhírű indiai ayurveda orvosprofesszor előadást tart az Ayurveda gyógyászatról a budapesti és a szegedi orvostudományi egyetemeken

1996:
• Megalakul a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. az Ayurveda gyógyászat több ezer éves tudásának magyarországi megismertetésére, elterjesztésére szakmai körökben és a nagyközönség részére
• Dr. Daubner Béla 2 hónapos ayurveda továbbképzésen vesz részt a Benaresi Hindu Ayurveda Egyetemen az Alapítvány támogatásával
1997:
• Az Ayurveda a 40/1997-es Kormányrendelet által hivatalosan is elismert és gyakorolható gyógymóddá válik Magyarországon
• Dr. K. Bharti ayurveda orvosprofesszor 19 magyar orvosnak 6 hetes ayurveda kurzust tart Magyarországon
• Dr. Skopintsev Dmitri vezetésével Siófokon megkezdi működését a Calendula Ayurveda Magánklinika

1998:
• Forgalomba kerülnek Magyarországon az első OMMI és FVM-engedélyes ayurvedikus állatgyógyászati készítmények és takarmányadalékok
• 108 kötet Indian Materia Medica-t (Indiai Gyógyszerkönyvet) hoz be az Alapítvány Magyarországra, melyek térítésmentes adományként szétosztásra kerülnek egyetemek, kórházak, tudományos központok, könyvtárak, szakértők, állami vezetők és intézmények részére
2000:
Dr. Király Lilla fél éves ayurveda képzésben vesz részt a Benaresi Hindu Ayurveda Egyetemen az Alapítvány támogatásával

2001:
Aláírásra kerül 5 évre a Magyar-Indiai Egészségügyi Megállapodás, melynek 10. pontja külön kiemeli az együttműködés fontosságát az Ayurveda gyógyászat területén

2002:
Megszületik az első magyar ayurveda diplomamunka állatgyógyászati témakörben (Dr. Megyeri Dóra, állatorvos)

2003:
Az Indiai Nagykövet, Mr. Manbir Singh és Dr. Medgyes Péter, az Oktatási Minisztérium Államtitkára több száz kötetes ayurveda orvosi szakkönyvtárat avat fel Budapesten (a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. speciális gyűjteménye)

2004:
Az Ayurveda Mindenkinek c. könyv kiadása magyar nyelven (az eredeti mű: Ayurveda Unravelled, szerzők: Prof.Dr. S. Dahanukar, Prof.Dr.U. Thatte indiai ayurveda orvosprofesszor szerzőpáros)

2005:
• A II. Nemzetközi Ayurveda Kongresszus keretében Riesz István az Ayurveda magyar képviselőjeként először tart előadást Indiában 1500 ayurveda orvos előtt az Ayurveda Magyarországi helyzetéről
• Két újabb ayurveda diplomamunka születik az Ayurveda és a kozmetika, illetve az Ayurveda és a masszázs témakörében (Barna Brigitta és Palotás Edit)
2006:
április 21. Megrendezésre került az I. Közép-Európai Ayurveda Állatorvosi Kongresszus Budapesten, közel 100 résztvevővel, magyar és indiai előadókkal, 7 közép-európai ország képviselőinek részvételével

2007:
• XV. Magyar-Indiai Gazdasági Vegyesbizottsági Ülésen (New Delhi, India) az Ayurveda először szerepel kiemelt témaként
• Elkészül az első magyar gyógyszerész diplomamunka Ayurveda témakörben (Hódi Virág, Semmelweis Egyetem)
• További két sikeres ayurveda diplomamunkát ír Bara Judit és Hegyi Anita az Ayurveda és a wellness-ipar, turizmus témakörében
• Elindul az együttműködés a Debreceni Egyetem Orvostudományi Karával az Ayurveda hazai egyetemi oktatásának magasabb szintre való emelése céljából; Prof. Dr. Narayan Shah előadást tart a Debreceni Egyetem orvostanhallgatóinak
• Calendula Ayurveda Klinikán megkezdi rendelését az első Magyarországon dolgozó ayurveda orvos, Dr. Arun Gupta
• Szeptember 29. Megrendezésre kerül a Nemzetközi Ayurveda Gyógyászati Konferencia és Szakkiállítás Budapesten, több mint 500 regisztrált résztvevővel és 32 előadóval (Indiából és Európa 14 országából)
• Október 26-28. Riesz István, az Alapítvány elnöke meghívott előadóként előadást tart a Nemzetközi Arogya (Egészség) Konferencia és Szakkiállításon, Új-Delhiben
• Az Alapítvány elfogadja az Indiai Kormány felkérését az összes európai ayurveda szervezetet átfogó Ayurveda Coordination Center of Europe (ACCE) adatbázis létrehozására és működtetésére, mely az Alapítvány internetes honlapján érhető el (http://www.ayurveda.hu/eu.html)
2008:
• AYUSH szakértői delegáció 6 hetes szakmai képzés céljából Magyarországra látogat (Dr. Surinder Katoch vezetésével). A delegáció 5 neves hazai wellness centrum és szálloda szakértőit oktatták az ayurvedikus masszázs, szépség és egészség kezelések alapjaira.
• A Magyar-Indiai Egészségügyi Megállapodást 2008-2012 közötti időszakra meghosszabbítják; a megállapodásban az Ayurveda területén való együttműködés ismét nagy hangsúlyt kap.
• Megkezdődik az Ayurveda oktatása az alap orvosi és egészségügyi szakemberképzés részeként (egy féléves kötelező vagy választható tárgy keretében) több hazai orvosi egyetemi és egészségügyi főiskolai karon.
• A Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. Kuratóriuma, az Indiai Nagykövetség és az Egészségügyi Minisztérium az ayurvedikus gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények sikeres magyarországi engedélyeztetése terén végzett munkája és szakértelme elismeréseképpen 2008. december 2-án Elismerő Oklevelet nyújtott át az Országos Gyógyszerészeti Intézet két főmunkatársának, Prof. Dr. Paál Tamás volt Főigazgató Úrnak, és Varjúné Dr. Bogdán Mária Asszonynak.
2009:
• Az Alapítvány Elnöke februárban hivatalos látogatást tesz az AYUSH-nál és más hivatalos indiai kormányzati és szakmai szervezeteknél az Ayurveda magyarországi és európai uniós helyzetének javítása érdekében teendő lépések megvitatása végett.
• Riesz István, a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kuratóriumi Elnöke a 2008-as év nagysikerű oktatása után meghívott előadóként ismét előadást tartott a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége által február 7-én, Budapesten rendezett Ayurveda tanfolyam keretében.
• A Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kuratóriuma 2009. március 03-án elismerő oklevelet adott át H.E. Mr. Ranjit Rae indiai Nagykövet Úrnak, megköszönve ezzel az Ayurveda gyógyászat magyarországi széles körű megismertetése érdekében végzett odaadó munkáját, melynek köszönhetően számos új támogatót szerzett az ősi indiai gyógyászati rendszernek.
• Az Alapítvány március 6-7-én részt vesz meghívott előadóként és kiállítóként a „The International Conference on Ayurveda – A New Way for Healthy Life in Europe” című ayurveda konferencián Szlovéniában, Portoroz-ban.
• Az Alapítvány 2009. április 7-én megbízólevelet adott át a siófoki Calendula Ayurvedic and Medical Clinic munkatársainak (Dr. Skopintsev Dmitri főorvos úrnak, Dr. Arun Gupta és Dr. Sangeeta Gupta ayurveda szakorvosoknak). Az oklevélben az Alapítvány megbízza a Calndula munkatársait azzal, hogy hivatalosan is vegyenek részt az Ayurveda egyetemi szintű posztgraduális képzésének beindításában, a tervezett oktatás elméleti és gyakorlati lebonyolításában a fogadó magyar orvosi egyetemeken.
• Folytatódik az Ayurveda egyetemi szintű, posztgraduális oktatásának előkészítése 4 hazai orvosi egyetemen és egészségügyi főiskolán.
• A Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. 2009. február elején megjelentette az Ayurveda és a Wellness – Az ayurvedikus masszázs c. könyvet, mely tömör, de mégis rendkívül információdús bevezetést nyújt az ősi indiai Ayurveda gyógyászati rendszer egy területének, az ayurvedikus masszázsfajták tudományába.
• Prof. Dr. Subhash Ranade, az Ayurveda és Wellness c. könyv eredeti verziójának társszerzője Budapestre látogatott április 20-21-én a könyv hivatalos, sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatójára.
• Az Ayurveda magyarországi megismertetése érdekében végzett két évtizedes munkája elismeréseképpen Riesz Istvánnak Dr.(Ayu)Hon., a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Elnökének a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége 2009. május 16-án megrendezett XVII. Természetgyógyászati Kongresszusa és Kiállítása keretében átadta a Természetgyógyászatért-díjat.

2010

 • Február: Riesz István, a kuratóriumi elnöke az előző években nagy sikerrel lezajlott Ayurveda oktatónapok eredményeképpen meghívott előadóként ismét előadást tartott a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége által Budapesten rendezett egynapos Ayurveda tanfolyam keretében.
 • május 22-23.: Riesz István meghívott előadóként részt vett a Donyeckben (Ukrajna) első alkalommal megrendezett Nemzetközi Ayurveda Konferencián, ahol beszámolt az Ayurveda Magyarországra való bevezetésével kapcsolatban az elmúlt 20 év során szerzett tapasztalatairól. Az Alapítvány a konferencia óta is együttműködik ukrán partnereivel, segítve az Ayurveda ukrajnai bevezetését.
 • október 1-2.: Az Alapítvány kuratóriumi elnöke, Riesz István meghívott előadóként részt vett a Klagenfurtban (Ausztria) megrendezett nemzetközi Ayurveda kongresszuson (First International Ayurveda Congress in Klagenfurt).
 • november: Az Alapítvány elismerő oklevelet ad át a kassai Hotel Golden Royal részére, ahol az Alapítvány által közvetített ayurveda szakemberek révén autentikus ayurvedikus kezelések kerültek bevezetésre.
 • december 9-13.: Az Alapítvány kuratóriumi elnöke, Riesz István meghívott előadóként részt vett a Bangalore-ban (India) megrendezett 4. Ayurveda Világkongresszuson és AROGYA Egészségügyi Szakkiállításon (4th World Ayurveda Congress and AROGYA Expo), ahol megismertette a konferencia résztvevőit az Ayurveda múltbeli eredményeiről, és jelenlegi helyzetéről Magyarországon.

2011

 • február: Riesz István, a kuratóriumi elnöke az előző években nagy sikerrel lezajlott Ayurveda oktatónapok eredményeképpen meghívott előadóként ismét előadást tartott a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége által Budapesten rendezett egynapos Ayurveda tanfolyam keretében.
 • A Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány az Indiai Nagykövetséggel együttműködésben 2011. január 28-ával egy éven keresztül tartó, ingyenes előadássorozatot indított az ősi indiai gyógyászati rendszer és életmód, az Ayurveda mindennapokban, és egyes betegségtípusok esetén való alkalmazhatóságáról, valamint a hazánkban elérhető ayurvedikus készítményekről. A résztvevők az Ayurveda hiteles hazai képviselőitől nyerhetnek bepillantást az Ayurveda és társtudományai (mint a jóga) csodálatos világába közérthető, élvezetes előadások formájában.
 • A Dhanwantari díj megalapítása: Riesz István, a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kuratóriumi Elnöke a 2011-es évben az Indiai Nagykövetség egyetértésével és támogatásával megalapította a Dhanwantari díjat, mely egy elismerő díj azon szakembereknek, akik sokéves munkájukkal támogatták az Ayurveda magyarországi megismertetését.

2012

 • február: Riesz István, a kuratóriumi elnöke az előző években nagy sikerrel lezajlott Ayurveda oktatónapok eredményeképpen meghívott előadóként ismét előadást tartott a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége által Budapesten rendezett egynapos Ayurveda tanfolyam keretében
 • augusztusban átadásra kerültek az Alapítvány által 2011-ben alapított Dhanvantari Díjak az első 3 díjazottnak. A Dhanvantarai Díjat az Alapítvány abból a célból hozta létre, hogy elismerésben részesítse az Ayurveda magyarországi bevezetéséért sokat tett magánszemélyeket.
  A díjat (melyet oklevél és réz Dhanvantari szobor testesít meg) az Alapítvány elnöke, Riesz István, és az Indiai Nagykövet, Mr. Gauri Shankar Gupta közösen adták át. Az Alapítvány tervei szerint a Dhanvantari Díj kétévente kerülne átadásra. A 2012-es díjazottak: Dr. Szkopincev Dmitri, a Calendula Orvos-Természetgyógyász Keleti-Indiai Terápiás Intézet főorvosa és tulajdonosa, Csorba Katalin, a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány titkára, valamint Kircsi Erika, a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány önkéntes munkatársa (könyvelője), főállásban az IBUSZ főkönyvelője.
 • Az Alapítvány Elnöke részt vett előadóként a Európai Ayurveda Szövetség (European Ayurveda Association, EUAA) által 2012. júniusban megrendezett 2 napos konferencián, melynek célja az Ayurveda aktuális európai helyzetének áttekintése, az új irányvonalak kijelölése volt.

2013

 • Az Alapítvány akkreditáltatta az Ayurveda masszőr 1. elnevezésű képzési programot. Ennek keretében az első tanfolyam 2013. május-júniusban került megrendezésre.
 • Az Alapítvány megállapodást kötött a Dutch University oktatási intézménnyel. A védikus tudományokkal kapcsolatos on-line képzések az alábbi területeken érhetők el: védikus tudományok, védikus asztrológia, ayurveda konzultáns. Az Alapítvány több alkalommal szervezett transzcendentális meditáció tanfolyamot.
 •  Az Axi-Medica Homeopátiás Orvosi Rendelővel (Budapest) tudományos-szakmai együttműködést indított az alapítvány az Ayurveda és a homeopátia módszereinek ötvözésére különböző népbetegségekben.

2014

 • Az Alapítvány az alábbi egészségügyi szakkiállításokon vett részt a 2014-es évben: Orvosi Wellness Konferencia, MediLine Trendavit Napok, Egészségfesztivál a Homeopátia Jegyében, Paramedica Kombucha Egészségnap, Béres Egészségár Egészségnap, Magyarországi Nemzetközi Ayurveda Hétvége, Természetgyógyász Hétvége.
 • Márciusban az Alapítvány által tavaly akkreditált Ayurveda masszőr 1. oktatási program újabb képzése zajlott le.
 • Az Alapítvány népszerűsítette a Dutch University oktatási intézménnyel közösen nyújtott védikus tudományokkal kapcsolatos on-line képzéseket. Áprilisban és októberben két alkalommal szervezett tradicionális mantra meditáció tanfolyamot, valamint védikus asztrológiai tanácsadást
 • Szeptemberben aláírták a Debreceni Egyetemen az első európai ayurveda tanszékről szóló megállapodást.