Megelőzés Méregtelenítés indiai gyógynövényekkel

A máj legfontosabb feladata a szervezetben lévő mérgező anyagok lebontása, amelyek az anyagcserénk révén, illetve kívülről kerülhetnek a szervezetbe. Ezek a káros anyagok felhalmozódnak, például rendszeres gyógyszerszedés esetén, vagy ha alkoholt fogyasztunk, cigarettázunk, kávézunk, esetleg nem tudjuk jól kezelni a stresszt. Ha a káros hatások túl nagy mennyiségben vannak jelen az életünkben, idővel zavart okoznak a szerveink működésében. Túl sok mérgező anyag esetén a máj súlyosan károsodhat és sajnos sok esetben csak későn derül ki, hogy baj van.
A májprobléma megelőzhető egészségesebb életmóddal, illetve az Ayurveda 5000 éves klasszikus receptúrák alapján összeválogatott gyógynövényeivel. A májvédelem elsőszámú gyógynövénye az Andrographis paniculata, amely védi és regenerálja a májat, segíti a méreganyagok, vegyszerek, alkohol és gyógyszerek okozta káros hatások mérséklését. Az Eclipta alba májműködést támogató hatását is kiemeli az Indiai Gyógyszerkönyv. A Hollarhena antidysenterica pedig májműködést optimalizáló, májvédő hatású gyógynövény, de jótékony az epebetegségek kezelésében is.

gymnema
A szénhidrát- és cukoranyagcserénk egyensúlyának biztosítása érdekében, az inzulin kiválasztás fokozására, a vércukorszint optimalizálására a Gymnema Sylvestre, a Pterocarpus Marsupium (Kelet-indiai kinofa) a legismertebb ayurvedikus gyógynövények. A Momordica Charantia (Keserűdinnye) gyógynövény csökkenti a szervezetben a testzsír és triglicerid szintet, javítja a glükóz felhasználását. A Kurkuma pedig egy széles hatásspektrummal rendelkező gyógynövény, amely kontrollálja a vércukorszintet, támogatja az inzulin kiválasztását, de vértisztító és gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert az Ayurvedában. Az Amla (Indiai egres) az egyik leggazdagabb C-vitaminforrás, amely támogatja az emésztési folyamatokat, a szervezet ellenálló képességét, erősíti az immunrendszert. Az Ayurveda a receptúráiban ezeknek a gyógynövényeknek az együttes használatát ajánlja, hogy az egymást erősítő hatásuk érvényesülni tudjon.