Manapság egyre divatosabbá válik a gyógyászatban a belek működésére fókuszálni, a belekben élő mikroflóra állományra figyelni. Esetenként probiotikumokat ajánlani egyes betegségtípusok terápiájában.
Számtalan laboratóriumi kísérlet született az elmúlt években. Azonban tudjuk-e hogy mindezek alapjául a több, mint 5000 éves Ayurvédikus tudomány áll?

Az Ayurvéda, mint az „Élet Tudománya” tanaiban rögzíti a betegségek kialakulásának tendenciáit. A betegségek kialakulásának korai fázisában leggyakrabban a legérzékenyebb dosha, a Vata Dosha billen ki elsőként, ami egy idő után magával ragadja a többi doshát, és megkeletkezik a betegség.
Időszerű is e témában jobban elmerülni, mert az ősz a Vata időszaka. Sokat segíthetünk immunrendszerünknek, ha időben tudatosan támogatjuk.

A Vata székhelye a vastagbél. Továbbá erős uralma alá tartoznak az agyi idegek, a mentális tulajdonságok. Amikor tehát a vastagbélben rendellenes folyamatok zajlanak, az idegrendszer is nyomás alá kerül.
A vastagbélben tömérdek apró baktérium él velünk szimbiotikus kapcsolatban és segítik egészségünk védelmét nap, mint nap. A flóra összetétele nagymértékben hozzájárul az immunrendszerünk helyes fejlődéséhez.
Egy egészséges felnőtt ember bélflórája 400-1000 fajt tartalmaz, ezek közül kb. 60-70 a domináns, főként Bacteroidesek, Bifidobacteriumok, Eubacteriumok, Fusobacteriumok, Clostridiumok és Lactobacillusok alkotják. Ezek mennyiségi és minőségi összetétele határozza meg a flóra állapotát.

75abe9668ceb66ed1ae57df84f0e0767

Károsító behatások miatt, és időskorra számuk nagymértékben lecsökkenhet, ami káros baktériumok elszaporodásának kedvez, illetve gátolja a bélflóra egyes funkcióit is.
A bélflóra fontosabb funkciói:
•Segíti a tápanyagok, mikrotápanyagok felszívódását, hasznosulását.
•Biotint, B2-B6 vitamint, Folsav, K-vitamint, aktív D3-vitamint termel.
•Védelmet nyújt a pathogén baktériumokkal szemben.
•Gátolja a bélnyálkahártya sérülését.
•Gátolhatja a belek daganatos elváltozásaink kialakulását.
•Segíti a megfelelő koleszterin anyagcserét.
•A jó hangulat kialakításáért felelős hormonokat, neurotranszmittereket termel számunkra.
•Rendkívül fontos a megfelelő immunitás kialakulásában.

Ha bélflóránk minősége nem megfelelő, a hatóanyagok felszívódása elégtelen. Így rendellenes emésztés, gyulladásos elváltozások, majd betegségek tárháza alakulhat ki a szervezetben.

Hogyan segíti az Ayurvéda a Vata Dosha egyensúlyát, azaz a belek egészségét, az idegrendszer állapotát?
•Elsősorban kerülni kell a leginkább károsító tényezőket: száraz, hideg ételek, koplalás,túl sok nyers étel, túlzott stressz, szeles időben sokat kint tartózkodás, vékony ruha hideg esetén, sok keserű, fanyar, és csípős ízű étel, alváshiány.
•Másod sorban érdemes alkalmazni a pancha karma eljárásokban használt hashajtás és beöntés terápiákat, mint a vastagbél megtisztításának legfontosabb elemeit, melyeket jól képzett terapeuta segítségével szabad végezni,
•Ezen kívül érdemes időnként, kúraszerűen béltisztító növényi hatóanyagokat használni, mint pl. a Guggul, Triphala, Nature Care, Kurkuma,
•A mentális funkciót támogató gyógynövényeket, mint az Ashwaganda, Gotu Kola, komplex készítményt, mint a Stress Guard
•Élőflórát tartalmazó élelmiszereket fogyasztani.
•Antibiotikumok alkalmazásakor már a gyógyszerek szedése előtt, alatt, után érdemes lenne prebiotikus hatású készítményt fogyasztani, mint a Nature Care.(tápláló rost őrlemény, ami végighalad a tápcsatornán felszívódás nélkül, viszont a bélbaktériumoknak tápanyagként szolgál. Emellett a prebiotikumok olyan környezetet is teremtenek a belekben a baktériumoknak, ahol jobban képesek megtapadni, szaporodni és anyagcseréjük is megfelelően tud működni, ezáltal megannyi hasznos anyagot képesek termelni számunkra! Ilyen hatékony prebiotikum például az inulin. a Nature Care alavető alkotó része.)

Jó egészséget kívánok!

Csizmadia Ágnes ( Ayu.phil.tud.Dr.szakértő) Magyar Ayurvéda Gyógyászati Alapítvány Garuda Trade Kft.
Aryan Természetgyógyász Oktató és Egészségnevelő Kp.
Szakképzések,Tanfolyamok, Tanácsadás Ayurvédikus szemlélettel

www.aryan.hu
www.termeszetgyogyaszkepzes.hu
0630/383-2023