Az ayurvéda több, mint 5000 éves gyógyászati rendszer , a világon az eddigi tudásunk szerint az első komplett paradigma, mely az emberiséget az egészséges életre tanítja , testi-lelki-szellemi tanításokkal szolgál a fejlődni vágyó egyén számára, és ugyanakkor tökéletes módszertana van a betegségek gyógyításában, a felépítő terápiákban. Módszertanára orvosok szakosodtak.
Tehát egy és ugyanazon rendszer képes preventív segítségeket nyújtani, gyógyítani és a lábadozás során a felépítő terápiákat is alkalmazni.
Hívhatjuk gyógyító rendszernek és öngyógyító rendszernek egyaránt.
Az ayurvéda módszertana individuális- személyre szabott. Sohasem a betegségre fókuszál, hanem mindig a betegre, az egyénre. Figyelembe véve annak genetikus alkatát, problémájának lelki és szociális hátterét.
Az ayurvéda szerint az ember genetikus alkata a fogantatás pillanatában eldől. Ilyen alkat a vata, pitta, kapha illetve ezek keveredéseivel még kevert alkatokról is beszélhetünk.
Az alkat meghatározás , mint alapelv, domináns része a gyógyításnak, öngyógyításnak, mivel alkatonként más-más betegség csoportra van fogékonyságunk.
Mivel az egyének különböznek alkatilag, ennek megfelelően , az ételek feldolgozása során sem egyformán képesek egyes táplálékokat jól emészteni. Az emésztetlen táplálék során Ama keletkezik ( ártó toxin ) mely betegségek melegágya.
Az ayurvéda az Amát ősi ellenségnek tekinti. Kiküszöbölésére konkrét alkat specifikus étrendet ajánl. A meglévő súlyosan felszaporodott Amától pedig tisztító eljárásokkal szabadítja fel a szervezetet ( pancha karma eljárások )
Egy jól összeállított étrend orvosság. Válogatás nélküli élelmiszerek tartós fogyasztása, nehezen, vagy egyáltalán nem emészthető ételek fogyasztása először emésztő rendszeri problémákat, majd betegségeket generál.
Ha igyekszünk emésztő kapacitásunknak megfelelően táplálkozni mennyiségben és minőségben is, a táplálék életerővel, energiával szolgál. Ellenkező esetben épp ellenkezőleg. Fáradtak, enerváltak, majd betegek lehetünk.
A kiegyensúlyozott, genetikus alkathoz szabott étrend mellett az ayurvéda számtalan gyógy-és fűszernövény növény fogyasztását preferálja. Ezen növények életerővel látják el a testet. A Fény közvetítőinek tartják. Speciálisan összeválogatott készítményei erővel látják el az emésztő tüzet – Agnit – mely segíti a maradéktalan emésztést. Aromás fűszernövényei fertőtlenítő, emésztés javító hatásúak. Az eredmény : vitalitás, életerő, egészség!
Megemlíteném még, hogy a testmozgás része a megelőzésnek és a kezeléseknek, valamint az öngyógyításnak is.
Legmegfelelőbb mozgásforma a jóga. A jóga valójában lényegesen több, mint mozgás. A Jóga szellemi út, mely gyakorlása során teljes harmóniába kerülhetünk önmagunkkal, környezetünkkel, a világgal.

Csizmadia Ágnes ( Dr.Ayu.Phil )
Ayurvéda szakértő: Ayurvéda Gyógyászati Alapítvány
Oktató,terapeuta: Aryan Tgy. Oktató és Egészségnevelő Kp.