14%-kal alacsonyabb takarmányhasznosulás

Publikálva angolul: 2019.01.14., www.engormix.com

„Minden betegség eredete a bélrendszer állapotában keresendő.” Hippokratész

Az elválasztást követően jelentkező hasmenéses panaszok, valamint emésztőrendszeri zavarok jelentős gazdasági károk okozói malacállományoknál. A hasmenéses esetek hátterében legtöbbször az E .coli, valamint a Clostridium, Lawsonia és Brachyspira törzsekbe tartozó baktériumok állnak, míg a vírusok közül a koronavírusok és rotavírusok okoznak legnagyobb számban megbetegedéseket. A hasmenéses és emésztőrendszeri panaszokat okozó kórokozók a választott malacoknál nagy számban jellemző, a vékonybelet érintő morfológiai és funkcionális elváltozások, a megváltozott bélflóra (E. coli túlsúlya), valamint az immunrendszer legyengülésének következtében képesek elszaporodni.

A malacok bélflórájának jellemzői:
A bélflóra nagyszámú különböző, az emésztési folyamatokban szerepet játszó baktériumtörzsből épül fel. Alapvetően két tényező határozza meg a bélflóra aktuális összetételét:
– autogén tényezők, melyek alatt a gazdaszervezet, valamint a mikroorganizmusok, és egyéb, a szervezetben jelen lévő organizmusok egymásra hatását értjük,
– valamint allogén tényezők, melyek alatt a gyomor pH-értékét, az emésztőnedveket, az emésztőrendszer perisztaltikáját, az elfogyasztott tápanyagokat, valamint a gazdaszervezet immunitását értjük.
A jó bélflórát képező mikroorganizmusoknak a patogénekkel szemben megőrzött állandó túlsúlya elsőrendű fontosságú a bélrendszer immunitása, és ezen keresztül az egész gazdaszervezet immunitása szempontjából. Egy megfelelő összetételű emésztőrendszeri mikroflórát a következő baktériumtörzsek túlsúlya jellemzi: Streptococcus, Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, Eubacterium, Fusobacterium, Peptostreptococcus, Enterobacter, Bacteroides, Porphyromona, míg a coliform baktériumok (mint az E. coli), valamint a clostridium-fajok száma az előzőeknél alacsonyabb.

A gyomor relatíve magas pH-értéke miatt a Lactobacillus-fajok általában inkább a gyomor emésztőnedvek kiválasztását nem végző szegmensében találhatóak, ahonnan tovább terjeszkednek a vékonybél irányába. Az anaerob környezet, a megfelelő hőmérséklet, az ideális pH, valamint az elfogyasztott táplálék lassú áthaladása az előfeltétele annak, hogy a vastagbélben és a vakbélben megfelelőem nagyszámú baktérium legyen jelen (akár 1010 CFU/g mennyiségben). A vakbél mikroflóráját a Gran-negatív baktériumok túlsúlya jellemzi, míg a végbélben a Gram-pozitív baktériumok vannak jelen nagyobb számban.

A korábban bevett gyakorlat alapján széles körben alkalmaztak antibiotikumokat növekedésfokozóként, mivel ezek megakadályozták a patogének megtelepedését a bélrendszer nyálkahártyáján, így csökkentve a bélrendszeri fertőzések előfordulásának gyakoriságát. Mivel az antibiotikumok növekedésfokozóként való alkalmazása betiltásra került, és ez a tiltás várhatóan a világ egyre több országában nyer majd érvényt, intenzív kutatómunkát folytattunk annak érdekében, hogy olyan alternatív stratégiai megoldásokat találjunk, melyek elősegítik az állomány egészségének és teljesítményének fenntartását.
A növekedésfokozóként használt antibiotikumok betiltását követően számos broiler- és malacállományban kezdték meg természetes (gyógynövénykivonatokat tartalmazó) takarmány-kiegészítők alkalmazását. A gyógynövénykivonatokat és illóolajokat tartalmazó készítmények használata már korábban is a telepi gyakorlat részét képezte számos állományban, többek között antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és parazitaölő hatásuknak köszönhetően. Az illóolajok antibakteriális hatása kémiai összetételüknek, és az alkalmazott koncentrációnak a függvénye. A gyógynövénykivonatok és illóolajok szinergikus (egymást erősítő) hatásúak, azonban a helyesen alkalmazott kombinációjuk, és a megfelelő dózis rendkívüli fontosságú annak érdekében, hogy pontosan a kívánt hatást érjük el.
A hasmenéses megbetegedések megelőzése esetében a legnagyobb hangsúly olyan gyógynövénykivonatok és illóolajok alkalmazásán van, melyek megakadályozzák az E. coli-fajok elszaporodását, mivel ez a malacoknál jelentkező hasmenéses esetek leggyakoribb kiváltó oka.

A Liq-Biotic készítmény nagy reményekkel kecsegtet, mint az antibiotikumok természetes alternatívája malacállományok emésztőrendszeri egyensúlyának fenntartásában. A Liq-Biotic egy többkomponenses gyógynövényi készítmény, mely gyógynövénykivonatok és illóolajok tudományos alapon összeállított, ideális kombinációja.
A Liq-Biotic már bizonyította az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatását, és az E. coli és más emésztőrendszeri panaszokat okozó mikroorganizmusok elszaporodását gátló hatását malacállományok esetében. A Liq-biotic készítmény szerteágazó jótékony hatása a benne található gyógynövénykivonatoknak és illóolajoknak köszönhető. A legfontosabb gyógynövényi összetevői az Ocimum sanctum, a Curcuma longa, a Trachyspermum ammi , a Cinnamomum camphora, és a Mentha piperita, valamint többet között a menta és az eukaliptusz növények illóolaja. A Cinnamomum camphora és a Mentha piperita természetes antibakteriális hatással bírnak E. coli-fajok esetében. Az elvégzett kísérletek kimutatták a Cinnamomum camphora, valamint a Thymus összetevők emésztőrendszeri patogének szaporodását gátló hatását malacállományokban. A Mentha piperita (metol) mint ízfokozó hatású összetevő is jelen van. A thymol és a kámfor hatóanyagok amellett, hogy antibakteriális hatásúak, étvágyjavító hatással is rendelkeznek.

Egy Magyarországon (Agro-M Zrt., Orosháza) lefolytatott kísérletben a Liq-Biotic készítményt enterotoxémiás hasmenésben szenvedő 48-50 napos malacokon tesztelték.
A kontroll csoport antibiotikumos kezelést kapott, míg a kezelt csoportban lévő malacok a Liq-Biotic készítményt kapták a 48. életnaptól számított 5 napon keresztül 2,5 ml/állat dózisban.

Eredmények:

Kontroll csoport (Coli-Plus 1 L/ nap; 6 napig) Liq-Biotic-kal kezelt csoport (Liq-Biotic 4 L/nap; 5 napig) Eltérés

Vál.db 1659 Vál.db 1597 -62
Vál.súly (kg) 10520 Vál.súly (kg) 10360 -160
Vál.átlag súly (kg) 6,34 Vál.átlag súly (kg) 6,48 0,14
Bent ál.idő (nap) 63 Bent ál.idő (nap) 60 -3
Áthelyezés (db) 7 Áthelyezés (db) 0 -7
Áthelyezés (kg) 133 Áthelyezés (kg) 0 -133
Értékesített db 364 Értékesített db 40 -324
Értékesített súly (kg) 7456 Értékesített súly (kg) 1050 -6406
Hízóba (db) 1170 Hízóba (db) 1472 302
Hízóba súly (kg) 36171 Hízóba súly (kg) 46045 9874
Elhullás (db) 88 Elhullás (db) 85 -3
Elhullás súly (kg) 800 Elhullás súly (kg) 790 -10
Össz.takarmány (kg) 66355 Össz.takarmány (kg) 61280 -5075
Súlygyarapodás (kg/hó) 12 Súlygyarapodás (kg/hó) 13,2 1,2
Takarmány fajlag (kg) 1,9 Takarmány fajlag (kg) 1,6 -0,3
Össz.takarmány (Ft) 8214653 Össz.takarmány (Ft) 7757791 -456862
1 kg súlygyarapodáshoz szükséges takarmány
költség (kg/Ft) 240
1 kg súlygyarapodáshoz szükséges takarmány
költség (kg/Ft) 206,7 -33,3

Tapasztalatok:
• 1,2 kg-mal magasabb elért súlygyarapodás a Liq-Biotic-kal kezelt csoportban a kontrollhoz képest.
• 14%-kal alacsonyabb FCR-mutató a Liq-Biotic-kal kezelt állományban (hatékonyabb takarmányhasznosítás).
• Az 1 kg élősúly előállítására jutó költség 33,30 Ft-tal (0,1 EUR) alacsonyabb a kontroll-csoporthoz képest.

A Liq-Biotic-kal kezelt csoport súlygyarapodása, takarmányhasznosítási mutatója jobb, és alacsonyabb az állomány előállítási költsége. Az eredmények jól mutatják a gyógynövénytartalmú Liq-Biotic készítmény kiváló hatékonyságát hasmenéses esetek megelőzésében választott malac-állományoknál. Kérésre további információval és referenciával szolgálunk.
Jelen írás a Liq-Biotic készítmény, mint antibiotikum-helyettesítő kipróbálása alapján készült az Agro-M Zrt-nél (Orosháza) hasmenéses tüneteket produkáló malacállományában, mely kísérlet a FCR-mutató jelentős javulását eredményezte.

További információ: wwww.garuda.hu; garuda@garuda.hu