Az emberi szervezet egy rendkívül komplex és bonyolult rendszer, amely folyamatos egyensúlyra törekszik annak érdekében, hogy egészséges maradjon.

A női test és lélek harmonikus együttműködése rendkívül fontos a test szempontjából, ugyanis ennek felbillenése számos nőgyógyászati betegség előidézője lehet. Az ayurvédikus fitoterápia a Shatawari gyógynövény segítségével számos problémát megelőzhet, a kialakult betegségek esetén pedig segítségével az egyensúly visszaállítható.

A hazánkban is már egyre szélesebb körben ismert Shatawari – más néven fürtös spárga – az Ayurveda legfontosabb női tonikuma. Ez az egyszerű spárga-fajta India egész területén terem; leghasznosabb része a gyökere, melyet porrá őrölt formában használnak fel.

Szó szerint fordításban „száz férjet birtokló”–t jelent (más fordításban „száz betegséget gyógyító”-ként vallják) amely a gyógynövény nemi szervekre gyakorolt erőteljes és intenzív hatására utal. Az egyik legfigyelemreméltóbb gyógynövény a nők számára, ugyanis teljes körű segítséget nyújthat a hormonális rendszer egyensúlyának fenntartására: hozzájárulhat a rendszertelen menstruációs ciklus rendszeressé váláshoz és szoptató anyák esetében fokozhatja tejtermelést. Az ősi indiai receptúrákban továbbá menopauzális tünet együttes enyhítésére is alkalmazták.

Rendkívül előnyös tulajdonságai olvashatók még az Indian Materia Medica (Indiai Gyógyszerkönyv) ayurvedikus receptúráiban: amenorrhea (menstruációs zavar), a diszmenorrhea (menstruációs fájdalom), a leukorrhea (hüvelyi fertőzés) és más krónikus nőgyógyászati gyulladások esetében is, valamint nőgyógyászati műtétek – petefészek- vagy méh eltávolítás – utáni lábadozás időszakában.

A Shatawari kúraszerű fogyasztása az Ayurveda tanai alapján felkészíti a női szervezetet a gyermekvárásra.

Az Ayurveda – egyike a világ 3 legnagyobb gyógyászati rendszerének – több ezer éves, az idő próbáját kiállt tudás. Tanításai a mai kor számára is fennmaradtak. Hatékony segítséget nyújt az egészségmegőrzés területén, valamint az enyhébb és súlyosabb egészségügyi panaszok kezelésében, betegségek utáni rehabilitációban.

SHATAWARIuj