A MAGYAR AYURVEDA GYÓGYÁSZATI ALAPÍTVÁNY KHT.
2009. ÉVI SZÖVEGES BESZÁMOLÓJA

A közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 19. § (1) „g” pontja értelmében az Alapítvány köteles tevékenységéről rövid tartalmi beszámolót készíteni.

Alapítvány neve: Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht.

Bírósági bejegyzés: 1996. május 21. Fővárosi Bíróság 6163. sz.

Minősítés: közhasznú szervezet (Fővárosi Bíróság végzése, 2001. február 21.)

Az Alapítvány célja:

Közös összefogással és támogatással anyagi eszközök biztosítása annak érdekében, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberek és a lakosság széles körben megismerhesse és eredményesen hasznosíthassa a világ más részein jól ismert és ma is széles körben alkalmazott indiai gyógyászati rendszert, az Ayurvedát a lakosság egészségi színvonalának emelése céljából.

Az Alapítvány a fenti cél érdekében támogatja:

– magyar orvosok, állatorvosok, gyógyszerészek, fiatal kutatók, doktoranduszok, egyetemi hallgatók, szakemberek szakirányú fejlődésének elősegítését, Indiában történő továbbképzését pályázatokkal, speciális ösztöndíjakkal, cégprojektekkel.
– indiai ayurveda orvosok, egyetemi oktatók, szakértők Magyarországra történő oktatási célú utaztatását, szakelőadásait, és ez idő alatti ellátását.
– összehasonlító klinikai vizsgálatok lefolytatását hazai kórházaknál és egészségügyi intézeteknél, ezek eredményeinek, valamint az Ayurveda gyógyászati rendszer alkalmazásának publikálását a médiákban.
– magyar nyelvű ayurveda gyógyászati könyvek, kiadványok fordíttatását, tájékoztató anyagok, filmek összeállítását, készítését, konferenciák, előadások tartását illetve ezeken való részvételt, az ezzel kapcsolatos infrastruktúra fejlesztését a lakosság és a szakemberek minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében.
Kuratóriumi ülések száma: 1
A Kuratórium tagjainak száma: 5

Az Alapítvány szervezete:

A napi feladatokat az Alapítvány elnöke, a levelezést Csorba Katalin, a könyvelést Kircsi Erika végzi támogatóként. Az Alapítványnak fizetett alkalmazottja nincs.

Az Alapítvány 2009-ben végzett közhasznú tevékenysége:

– Riesz István, a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kuratóriumi Elnöke 2009. február 10-e és 20-a között Indiába látogat államközi szintű szakmai tárgyalások lefolytatása végett az Indiai Egészségügyi Minisztérium AYUSH vezetőségével, és más magas szintű ayurveda szakmai szervezetekkel. A tárgyalások a következő főbb témakörökben folytak:
• A 2008. januárjában további 5 évre meghosszabbított Magyar-Indiai Egészségügyi Megállapodás pontjainak megvalósítása.
• Az Ayurveda gyógyászat hazai egyetemi szintű oktatásának előkészítése.

• A CITES (Convention on the International Trade of Endangered Species of Wild Flora and Fauna) egyezmény alá tartozó komponenseket tartalmazó ayurvedikus készítmények exportja Indiából az EU-tagállamokba.
• Az ayurvedikus készítmények engedélyeztetése az EU által felállított Traditional Herbal Medicines (THMs, tradicionális gyógynövényes készítmények) gyógytermék besorolási kategórián belül.
• Az EUAA (European Ayurveda Association) által 2009 októberében Németországban tartandó Európai Ayurveda Konferencia részleteinek megbeszélése, az indiai szakértői részvétel megszervezése.

– Az Alapítvány részt vett a március 6-7-e között Ljubljanában, Szlovéniában
„Ayurveda: A new way for healthy life in Europe”
címmel megrendezett nemzetközi konferencián és szakkiállításon meghívott előadóként és kiállítóként. A konferencia számos, az Ayurvedához kapcsolódó témakört, tudományterületet mutatott be az érdeklődő szakmai közönségnek.

– Az Alapítvány elnöke, Riesz István meghívott előadóként részt vett a 2009. október 6-8. között New Delhiben megrendezésre került All India Ayurvedic Congress Centenáriumi Ülésén, mely tudományos konferenciával és ayurveda szakkiállítással egybekötve kerül megrendezésre. Az All India Ayurvedic Congress India összes ayurveda orvosát, és külföldi szakembereket is összefogó szervezet, melynek célja az Ayurveda gyógyászat tudásának megőrzése és terjesztése.

– Az Alapítványt a Calendula Ayurveda Klinika képviselte a European Ayurveda Association (EUAA) által 2009. októberében Németországban megrendezett European World Ayurveda Congress (EWAC) rendezvényén.

– Az Alapítvány a Garuda Trade Kft-vel együttműködésben részt vett számos hazai, egészségügy témakörében megrendezett kiállításon, így többek között a NaturVital 2009. Egészségfesztiválon.

– A Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. 2009. február elején megjelentette a sok hazai szakember által várt Ayurveda és a Wellness – Az ayurvedikus masszázs c. könyv magyar nyelvű verzióját, mely egy eredeti indiai szakértő szerzőpáros műve. A könyv tömör, mégis rendkívül információdús bemutatását jelenti az ősi indiai Ayurveda gyógyászati rendszer egy területének, az ayurvedikus masszázsfajtáknak a tudományába, rendkívül eredményes egészségvédő és gyógyító hatásuk hátterébe. Az egyes masszázsfajták bemutatása a pontos utasításokat tartalmazó szövegek mellett képek, ábrák segítségével történik. A könyvet haszonnal forgathatják a különféle masszázsfajták iránt érdeklődő szakértők és laikusok egyaránt.

– Az „Ayurveda és Wellness – az ayurvedikus masszázs” könyv ünnepélyes, sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatójára Budapestre látogatott az eredeti könyv egyik szerzője, Dr. Subhash Ranade Professzor, a Nemzetközi Ayurveda Akadémia (IAA) elnöke, nemzetközi szinten elismert szaktekintély. A rendezvényen részt vett a Magyar Szállodaszövetség Wellness Szekciója is Baranyai György Úr képviseletében, az Indiai Nagykövetség, valamint számos médium képviselői.

– Riesz István, a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kuratóriumi Elnöke a 2008-as év nagysikerű oktatása után meghívott előadóként ismét előadást tartott a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége által Budapesten rendezett Ayurveda tanfolyam keretében.

– Az Ayurveda magyarországi megismertetése érdekében végzett két évtizedes munkája elismeréseképpen Riesz Istvánnak, a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Elnökének a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége 2009. május 16-án megrendezett XVII. Természetgyógyászati Kongresszusa és Kiállítása keretében átadta a Természetgyógyászatért-díjat, melyet minden évben a természetgyógyászat különböző ágainak területén kiemelkedő eredményeket elért szakértők részére ítél oda a Szövetség. Riesz István a kitüntetést mint “Az ayurvedikus gyógyászat hazai meghonosítója, a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány és Ayurveda Könyvtár létrehozója” kapta. A díjat Dr. Taraczközi István, a Szövetség elnöke adta át.

– A Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kuratóriuma elismerő oklevelet adott át H.E. Mr. Ranjit Rae Nagykövet Úrnak, megköszönve ezzel az Ayurveda gyógyászat magyarországi széles körű megismertetése érdekében végzett odaadó munkáját, melynek köszönhetően számos új támogatót szerzett az ősi indiai gyógyászati rendszernek. Az Alapítvány Ayurveda Könyvtárában megrendezett ünnepségen részt vettek az Ayurveda gyógyászat legfőbb hazai támogatói is, különböző szakmák és intézmények képviseletében.

– Az Alapítvány megbízólevelet adott át a siófoki Calendula Ayurveda Klinika munkatársainak, Dr. Skopintsev Dmitri főorvos úrnak, Dr. Arun Gupta és Dr. Sangeeta Gupta ayurveda szakorvosoknak. Az oklevélben az Alapítvány megbízza a Calendula munkatársait azzal, hogy hivatalosan is vegyenek részt az Ayurveda egyetemi szintű posztgraduális képzésének beindításában, a tervezett oktatás elméleti és gyakorlati lebonyolításában a fogadó magyar orvosi egyetemeken.

– Az Alapítvány együttes megbízólevelet adott át Dr. Szalkai Ivánnak, és Prof. Dr. Blaskó Györgynek (Debreceni Egyetem), hogy az Alapítvány 1990-2020-ig terjedő 30-éves Programjának megfelelően előkészítsék az indiai Ayurveda humángyógyászat egyetemi szintű posztgraduális oktatását.

– Az Alapítvány javaslatot tett az Indiai Kormánynak és indiai partnereinek az Ayurveda Trade Promotion Centre (ATPC) megalapítására, mely szervezet célja lenne egy olyan pénzügyi alap létrehozása, mely támogatja az Európában piacra lépni kívánó ayurveda termékgyártó cégek partnerkeresését, az ehhez szükséges jogszabályi háttér (engedélyeztetés) megteremtését, az ayurvedikus tudás terjesztését a régióban.

– Az Alapítvány rendszeresen frissítette, karbantartotta a The Ayurveda Coordination Center of Europe (ACCE) internetes adatbázist (mely összefogja az Európában működő ayurveda szervezeteket és szakembereket), és melynek létrehozására 2007-ben kérte fel az Alapítványt az Indiai Kormány.

– Az Alapítvány 2009-ben is tovább bővítette Ayurveda Szakkönyvtárának gyűjteményét, mely számos, az Ayurveda gyógyászati rendszert részleteiben bemutató témakörben kínál egy kutatási és tudásbázist az indiai gyógyászat iránt érdeklődő hazai szakembereknek.

– Az Alapítvány 2009-ben is szakmailag támogatta az Ayurveda témakörében készülő diplomamunkák megírását.

– Az Alapítvány 2004 és 2009 között 15.000 db „Ayurveda Mindenkinek”, ill. 2009- ben 5.000 db „Ayurveda és Wellness – Az ayurvedikus masszázs” c. könyvet nyomtattatott és adományozott az Ayurvedával kapcsolatos közismeretek bővítése érdekében együttműködésben az Indiai Nagykövetséggel.

Gazdasági adatok:
A pénzügyi beszámoló megtekinthető az Alapítványnál, amelynek fő adatai az alábbiak: Bevételek: magán és céges (egyéb) támogatás: 299 e Ft
SZJA 1% (egyéb bevételek): 140 e Ft
—————
Összesen: 439 e Ft

Kiadások: könyvnyomtatás és egyéb: 1096 e Ft bankköltségek: 49 e Ft
telefon, posta: 66 e Ft
könyvelés : 20 e Ft
amortizáció: 101 e Ft
————–
Összesen: 1.332 e Ft

Pénzeszközök 2009. december 31-én: 175 e Ft

Az Alapítvány közhasznú működését segítené, ha alapítói, költségvetési, vagy önkormányzati támogatást kaphatott volna.

Összefoglaló:

Az Alapítvány igen szerény pénzügyi helyzete ellenére is nagyon fontos feladatokat látott el 2009-ben. Az Alapítvány tevékenysége mind tartalmi, mind gazdasági szempontból megfelelt a közhasznú szervezetektől elvártaknak. Az Alapítvány 2009-ben nem végzett vállalkozási tevékenységet.

A beszámolót a Kuratórium 2010. május 18-i ülésén fogadta el. Budapest, 2009. május 18.

Riesz István
a Kuratórium Elnöke