A MAGYAR AYURVEDA GYÓGYÁSZATI ALAPÍTVÁNY KHT.
2006. ÉVI SZÖVEGES BESZÁMOLÓJA

A közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 19. § (1) „g” pontja értelmében az Alapítvány köteles tevékenységéről rövid tartalmi beszámolót készíteni.

Alapítvány neve: Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht.

Bírósági bejegyzés: 1996. május 21. Fővárosi Bíróság 6163. sz.

Minősítés: közhasznú szervezet (Fővárosi Bíróság végzése, 2001. február 21.)

Az Alapítvány célja:
Közös összefogással és támogatással anyagi eszközök biztosítása annak érdekében, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberek és a lakosság széles körben megismerhesse és eredményesen hasznosíthassa a világ más részein jól ismert és ma is széles körben alkalmazott indiai gyógyászati rendszert, az Ayurvedát a lakosság egészségi színvonalának emelése céljából.

Az Alapítvány a fenti cél érdekében támogatja:
– magyar orvosok, állatorvosok, gyógyszerészek, fiatal kutatók, doktoranduszok, egyetemi hallgatók, szakemberek szakirányú fejlődésének elősegítését, Indiában történő továbbképzését pályázatokkal, speciális ösztöndíjakkal, cégprojektekkel.
– indiai ayurveda orvosok, egyetemi oktatók, szakértők Magyarországra történő oktatási célú utaztatását, szakelőadásait, és ez idő alatti ellátását.
– összehasonlító klinikai vizsgálatok lefolytatását hazai kórházaknál és egészségügyi intézeteknél, ezek eredményeinek, valamint az Ayurveda gyógyászati rendszer alkalmazásának publikálását a médiákban.
– magyar nyelvű ayurveda gyógyászati könyvek, kiadványok fordíttatását, tájékoztató anyagok, filmek összeállítását, készítését, konferenciák, előadások tartását illetve ezeken való részvételt, az ezzel kapcsolatos infrastruktúra fejlesztését a lakosság és a szakemberek minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében.
Kuratóriumi ülések száma: 1
A Kuratórium tagjainak száma: 5

Az Alapítvány szervezete:
A napi feladatokat az Alapítvány elnöke, a levelezést Csorba Katalin, a könyvelést Kircsi Erika végzi támogatóként. Az Alapítványnak fizetett alkalmazottja nincs.

Az Alapítvány 2006-ban végzett közhasznú tevékenysége:
1) Az Alapítvány tovább folytatta hazai egyetemeken az Ayurveda gyógyászat oktatásának előkészítését. Az indiai egészségügyi kormányzat továbbra is fenntartja 2 ayurveda professzor Magyarországra való delegálásáról szóló ígéretét, amennyiben erre igény mutatkozik hazánkban.
2) Az Alapítvány kapcsolatot tart két dél-indiai ayurveda kórházzal és egyetemmel (Coimbatore – Tamil Nadu állam, és Manipal – Karnataka állam), hogy biztosítsa az egyetemi oktatáshoz az orvostanárokat Indiából, valamint a hazai tudományos élet és kutatások szakmai hátterét.
3) Az Alapítvány 2006-ban több humán és állatgyógyászati kiállításon és konferencián vett részt kiállítóként és/vagy előadóként, több ismeretterjesztő előadást tartott (Galántán, Szlovákiában, a Magyar Állatorvosok Világszövetségének Konferenciáján, valamint Siófokon, a Magyar Kórházszövetség XVIII. Kongresszusán). Az Alapítvány társszervezője volt az Első Közép-Európai Ayurveda Állatgyógyászati Konferenciának (2006. április 21., Budapest), melyhez a szükséges szakmai hátteret és partnerkapcsolatait biztosította, továbbá december 9-én előadást tartott az „Ayurveda és a gyógyfürdőkultúra találkozása” címmel a Magyar Szállodaszövetség Konferenciája keretében.

4) Az Alapítvány 665 példány „Ayurveda Mindenkinek” c. könyv kinyomtatását végezte (124.750.- + 105.173.- Ft, összesen 229.923.- Ft értékben), amelyet adományokból fedezett, illetve további 1.670 példány megjelenését támogatta szakmailag (összesen tehát 2.335 példány megjelenését támogatta pénzügyileg és/vagy szakmailag).
5) Az Alapítvány szakmai tudásával 4 új (2 humán és 2 állatgyógyászati) ayurveda termékismertető katalógus elkészülését és kiadását támogatta (EMAMI kozmetikumok, DABUR gyógytermékek, AYURVET hobbiállatos, AYURVET haszonállatos katalógusok).
6) 41 db ayurveda orvosi szakkönyvet, valamint 18 db kétkötetes Indian Materia Medica-t kapott adományként az Alapítvány Könyvtára, melyek a hazai ayurveda orvosképzés előkészítését és tudományos hátterének kiépítését szolgálják.
7) Az Alapítvány összesen 14 db két kötetes Indian Materia Medica-t (Indiai Gyógyszerkönyv) adományozott különböző állami hivataloknak, oktatási és kulturális intézményeknek.
8) A 2004-ben magyar nyelven kiadott Ayurveda Mindenkinek c. könyvből az Alapítvány
16 db sorszámozott, és 580 nem sorszámozott példányt adományozott ismeretterjesztő célból.
9) Két sikeres főiskolai diplomamunkát készített Bara Judit és Hegyi Anita „Wellness és Ayurveda” témakörben, melyekkel 5-re nőtt az ayurveda témakörben megszületett diplomamunkák száma Magyarországon. A diplomamunkákból egy-egy példány elhelyezésre került az Alapítvány könyvtárában.

Gazdasági adatok:
A pénzügyi beszámoló megtekinthető az Alapítványnál, amelynek fő adatai az alábbiak:
Bevételek: magán és céges (egyéb) támogatás : 548 e Ft
SZJA 1% (egyéb bevételek) : 53 e Ft
————–
Összesen: 601 e Ft

Kiadások: könyvnyomtatás és egyéb: 414 e Ft bankköltségek: 52 e Ft
telefon, posta: 92 e Ft
könyvelés : 60 e Ft
amortizáció: 101 e Ft
————–
Összesen: 719 e Ft

Pénzeszközök 2006. december 31-én: 139 e Ft.

Az Alapítvány közhasznú működését segítené, ha alapítói, költségvetési, vagy önkormányzati támogatást kaphatott volna.

Összefoglaló:

Az Alapítvány igen szerény pénzügyi helyzete ellenére is nagyon fontos feladatokat látott el 2006-ban.
Az Alapítvány tevékenysége mind tartalmi, mind gazdasági szempontból megfelelt a közhasznú szervezetektől elvártaknak.
Az Alapítvány 2006-ban nem végzett vállalkozási tevékenységet. A beszámolót a Kuratórium 2007. május 25-ei ülésén fogadta el.

Budapest, 2007. május 25.

Riesz István
a Kuratórium elnöke