A MAGYAR AYURVEDA GYÓGYÁSZATI ALAPÍTVÁNY KHT.
2004. ÉVI SZÖVEGES BESZÁMOLÓJA

A közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 19. § (1) „g” pontja értelmében az Alapítvány köteles tevékenységéről rövid tartalmi beszámolót készíteni.

Alapítvány neve: Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht.

Bírósági bejegyzés: 1996. május 21. Fővárosi Bíróság 6163. sz.

Minősítés: közhasznú szervezet (Fővárosi Bíróság végzése, 2001. február 21.)

Az Alapítvány célja:
Közös összefogással és támogatással anyagi eszközök biztosítása annak érdekében, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberek és a lakosság széles körben megismerhesse és eredményesen hasznosíthassa a világ más részein jól ismert és ma is széles körben alkalmazott indiai gyógyászati rendszert, az Ayurvedát a lakosság egészségi színvonalának emelése céljából.

Az Alapítvány a fenti cél érdekében támogatja:
– magyar orvosok, állatorvosok, gyógyszerészek, fiatal kutatók, doktoranduszok, egyetemi hallgatók, szakemberek szakirányú fejlődésének elősegítését, Indiában történő továbbképzését pályázatokkal, speciális ösztöndíjakkal, cégprojektekkel.
– indiai ayurveda orvosok, egyetemi oktatók, szakértők Magyarországra történő oktatási célú utaztatását, szakelőadásait, és ez idő alatti ellátását.
– összehasonlító klinikai vizsgálatok lefolytatását hazai kórházaknál és egészségügyi intézeteknél, ezek eredményeinek, valamint az Ayurveda gyógyászati rendszer alkalmazásának publikálását a médiákban.
– magyar nyelvű ayurveda gyógyászati könyvek, kiadványok fordíttatását, tájékoztató anyagok, filmek összeállítását, készítését, konferenciák, előadások tartását illetve ezeken való részvételt, az ezzel kapcsolatos infrastruktúra fejlesztését a lakosság és a szakemberek minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében.
Kuratóriumi ülések száma: 1
A Kuratórium tagjainak száma: 5

Az Alapítvány szervezete:
A napi feladatokat az Alapítvány elnöke, a levelezést Csorba Katalin, a könyvelést Kircsi Erika végzi támogatóként. Az Alapítványnak fizetett alkalmazottja nincs.

Az Alapítvány 2004-ben végzett közhasznú tevékenysége:
1) Az Alapítvány támogatást nyújtott a Szent István Egyetem Állatorvos Tudományi Karának a 2004. évi tudományos diákköri konferencia megrendezéséhez.
2) Az indiai nagykövet és az indiai Egészségügyi Minisztérium támogatásával tovább folytattuk a három hazai egyetemen történő ayurveda gyógyászat oktatásának előkészítését, összhangban a 2001. december 10-én aláírt Magyar-Indiai Egészségügyi Megállapodás 10. pontjával. Az Indiai Egészségügyi Kormányzat megnevezte a Magyarországra küldendő ayurveda professzorokat Dr. Mr. és Mrs. Katoch személyében.
3) Az Alapítvány Könyvtára 36 ayurveda orvosi könyvet kapott az Indiai Egészségügyi Minisztériumtól, valamint magánszemélyek támogatásával, amelyek a hazai ayurveda orvos-továbbképzést szolgálják.
4) Az Alapítvány 2004-ben 7 helyszínen kiállítást és ismeretterjesztő előadást tartott (Budapesten és vidéken).
5) Az Alapítvány 4 db kétkötetes Indian Materia Medica-t adományozott a VPOP Vegyvizsgáló Laboratóriumának, valamint a Dél-Pesti Fővámhivatalnak, bizonyítandó az ayurveda több ezer éves gyógyító jellegét.

6) 2004. novemberében került kiadásra az Indiában 2 millió példányban megjelent
„Ayurveda Mindenkinek” c. könyv, amelynek magyar nyelvű kiadása egyedülálló a maga nemében. Mivel nem csak az Ayurveda elméletét foglalja össze hitelesen, hanem tartalmazza az 1990 óta hazánkban kapható humán és állatgyógyászati – hatóságilag engedélyezett – gyógyhatású készítményeket is. A könyv 2000 példányban jelent meg, amelyből 200 példány sorszámozott könyvből magas rangú állami és pártvezetők kaptak 35 db-ot, köztük Dr. Mádl Ferenc Köztársasági Elnök Úr is.
7) Az Alapítvány 30-éves fejlesztési Programjához (1990-2020-ig) kértünk állami és pályázati támogatást, de ez sikertelen volt.

Gazdasági adatok:
A pénzügyi beszámoló megtekinthető az Alapítványnál, amelynek fő adatai az alábbiak:
Bevételek: magán és céges (Garuda Trade Kft.) támogatás : 250 e Ft SZJA 1% : 37 e Ft
————–
Összesen: 287 e Ft

Kiadások: pályázati tanácsadás: 55 e Ft bankköltségek: 34 e Ft
telefon, posta: 88 e Ft
amortizáció: 101 e Ft
kötelező hirdetés: 19 e Ft
oktatási költség: 13 e Ft
kamarai tagdíj: 8 e Ft
adomány alapítványnak: 10 e Ft
nyomdai előkészítés (könyv): 25 e Ft

————–
Összesen: 353 e Ft

Pénzeszközök 2004. december 31-én: 135 e Ft.

Az Alapítvány közhasznú működését segítené, ha alapítói, költségvetési, vagy önkormányzati támogatást kaphatott volna.

Összefoglaló:

Az Alapítvány igen szerény pénzügyi helyzete ellenére is teljesítette kitűzött céljait 2004-ben– négy éves előkészítő munka után kiadásra került az „Ayurveda Mindenkinek” c. könyv.
Az Alapítvány tevékenysége mind tartalmi, mind gazdasági szempontból megfelelt a közhasznú szervezetektől elvártaknak.
Az Alapítvány 2004-ben nem végzett vállalkozási tevékenységet. A beszámolót a Kuratórium 2005. május 14-ei ülésén fogadta el.

Budapest, 2005. május 14.

Riesz István
a Kuratórium elnöke