Volt szerencsénk ellátogatni az egyik partnerünkhöz, egy igazi Bio gazdaságba, az Éden Majorba. Tiszakécskén egy családias tanyán fogadott minket Szokolai Gábor és felesége (az Éden Major tulajdonosa), megismerkedhettünk történetükkel, hogy hogyan kerültek a városi panel rengetegből, a rohanó világból, ki a nyugalom és béke földjére, ahol létrehozták tanyájukat és belekezdtek egy úttörő vállalkozásba.
Szokolai Gábor elmesélte nekünk, hogy régen teljesen másfajta életet élt és egyszerűen eljött az a pont az életében, amikor már az egészségén is megmutatkozott életvitelének káros hatása és megelégelte a nagy városi életet. Korábban nem foglalkozott azzal, hogy mit is eszik, csak az számított, hogy csökkentse az éhségérzetét. Azonban, ahogy szervezete egyre nagyobb mértékben jelezte, hogy rossz irányba halad, egyre jobban nőtt a tudásvágya az egészséges életmód irányába, és végül így jutott el a bio tápanyagokhoz.
3-4 éve költözött ki Tiszakécskére, ahol háztáji baromfitartással kezdte, és szépen lassan mindent saját maga tapasztalt meg az állatok körül. Biotakarmány gyártásba később kezdtek bele, mikor felismerték milyen nehéz is megbízható forrásból hivatalosan biotakarmányhoz jutni. Mára odáig jutottak, hogy Magyarországon egyedüliek lettek, akik hivatalosan biotakarmányt állítanak elő. Takarmányuk beltartalmilag teljesértékű takarmányok, minden alapanyag bio minősítéssel rendelkezik.
Megtudhattuk, hogy egy biogazdaság élete rengeteg adminisztrációval jár, hiszen a hiteles nyomon követés érdekében mindent részletesen és pontosan dokumentálni kell folyamatosan. (pl.: Nem elég csak azt dokumentálni mennyi volt az állatok napi takarmányfogyasztása, hanem százalékosan ki kell számolni, hogy a napi takarmányfogyasztásból egy egyedre vetítve a takarmány hány százaléka volt például a fehérje, amit elfogyasztott egy állat.)
A jelen:
Jelenleg 470 db csirkével működik a biogazdaság. Szolnokról, Tiszakécskéről és Kecskemétről érkeznek főleg a biotojás, illetve a biotakarmányok iránt érdeklődő vásárlók. Saját maguk reklámozására nem kell különösebben költeniük, hiszen egyre nagyobb az igény az emberek körében, hogy egészséges, természetes körülmények között nevelt, csak természetes alapanyagokkal táplált állatok és feldolgozott termékeik iránt.
Szokolai Gábor, azt is elárulta nekünk, hogy amióta baromfiállományát kizárólag saját takarmánnyal eteti, azóta a madarak betegségektől mentesek, nem kellett semmivel sem kezelni őket.
Ökológiai gazdaságokban felhasználható gyógynövényes készítményeket és premixet használnak kiegészítésképpen állatállományuknál.
A gyógynövényes készítményeket cégünk, a Garuda Trade Kft. biztosítja számukra és igyekszünk mindenben a segítségükre lenni.
Stresroak itatófolyadékunkat, már keléskor alkalmazzák, hiszen keléskor nagy stressz éri a csibéket. 0 napos kortól 3-4 napon át kapják, majd 2 hét szünet után ismét 3-4 napon keresztül a szervezetük hatékony és természetes támogatása érdekében (20ml/ 5 l mennyiségbe). A Stresroak növeli a védekezőképességét a madaraknak, jobb általános ellenállóképességet eredményez.
Korábban mikor még nem rendelkeztek saját takarmánnyal, állatállományuknál vitaminhiányból eredő kannibalizmus jelentkezett, az elhullások mértéke is hirtelen megnőtt. Ekkor is Stresroak itatófolyadékkal kezelték le az állatokat, mely hatására megnőtt a stressztűrő képessége a madaraknak és szinte rögtön megszűnt az agresszió.
Dermanyguard itatófolyadékunkat, pedig a madártetű atkák elleni védekezésben használják a baromfik itatójába keverve. A baromfik, így szomjúságérzetük csökkentésével természetesen és hatékonyan erősítik szervezetüket az atkákkal szemben. A Dermanyguard ivóvízen keresztül jut az állatok szervezetébe (vérébe), ezáltal emészthetetlenné válik az atkák számára, életciklusuk megtörik, hiszen a vérrel táplálkozás által növekednek és terjednek.
Az első 7 napos kezdeti itatást követően az atkák új élelem forrás után néznek, így aktivitásuk megnő. A folyamatos itatásnak köszönhetően és ezáltal új élelem forrás hiányában csoportokba ülnek ki és porladni kezdenek, melyet a gócpontoknál jelentkező szőlőfürtszerű szürkés foltok mutatnak.
A jövő:
Folyamatosan szeretnék növelni az állomány méretét a hatalmas igény kiszolgálása érdekében. A következő lépésként 1200 db csirkére akarják növelni az állományt, ehhez további istállókat szükséges majd építeni. Továbbá fejleszteni szeretnék a takarmánygyártó gépsort is.
A nagy cél pedig, hogy országosan meg tudjanak jelenni a piacokon.

Tiszakécske, 2020.07.08.