A baromfitenyésztéssel, tojástermeléssel foglalkozók körében ismeretes, hogy mintegy 12-15 évvel ez előtt nemzetközi méretűvé vált Európa szerte így hazánkban is, a madártetű atka (Dermanyssus gallinae) fertőzés, mely továbbra is egyre terjed.

Ismeretes, hogy nem csak a madártetű atka vér szívása okoz a baromfitartásban problémát, hanem az atka által terjesztett fertőzések, mint például a szalmonellafertőzés is. Mindazonáltal ismeretes hogy súlyos madártetű atka fertőzés esetén oly mértékben legyengítik a baromfiállományt, hogy az nem csak a tojáshozam visszaeséséhez, hanem a baromfi elhullásához is vezethet, ami jelentős bevétel kiesést eredményez a termelőknek. A madártetű atka ellen számos cég kínál hatóanyagokat, azonban a madártetű atkák evolúciós túlélési stratégiájuk, azaz a rezisztencia készségük miatt eddig nem volt ismeretes olyan eljárás mely hosszantartóan és közvetlenül az állatok istállóbeli jelenlétében is alkalmazható lenne.

A védekezést megnehezíti, az EU közösségi élelmiszerhatósági szabályozás és az un. Biocid lista bevezetése mely még jobban leszűkíti a felhasználható szerek körét. Hatékony, az Eu-s irányelveknek megfelelő védekezési megoldást keresve németországi orvos biológus csoport más megközelítésből kezdte el vizsgálni a madártetű atka elleni védekezést. A legújabb állatorvosi megfigyelések és orvos biológiai kutatások is rámutattak, hogy a „tyúkatkák nagymértékű fertőzésének elterjedéséhez, hozzájárul a baromfiállomány immun gyenge állapota. Ugyanis az atka olyan vérszívó parazita, mely szinte kizárólag csak a haszonállatokban fordul elő, a természetben csak elenyésző mértékben. Az orvos biológusok rájöttek, hogy a vadon élő baromfifélék hozzájutnak természetes eledeleikben megtalálható, az immunrendszerük megfelelő működéséhez szükséges tápanyagokhoz, még a haszonállat tartásban ezek a természetes anyagok hiányoznak a takarmányból. „(www.agronaplo.hu)

Fontos, hogy találjunk alternatív, természetes szereket, melyek a segítségünkre lehetnek ebben a problémában.

A DERMANYGUARD gyógynövényes készítményünk Kerekegyházán, a Szijártó Bt. telepén, 30.000 tojón végzett kísérletben bizonyította hatását, már 3 héttel az első 1 hetes itatást követően jelentősen csökkent az atkapopuláció száma. A tyúktetű atkák nagy számban elkezdtek összeszáradni és porszerűvé váltak. A tyúkok szúrópróbaszerű vizsgálata után megfigyelhető, hogy a tyúkokban már nem találhatóak atkák, nyugodtabbak, nem csipkedik a tollaikat. Megszűnt az atkák által okozott folyamatos irritáció. A tojások tiszták, így begyűjtésük és feldolgozásuk egyszerűbbé vált.

Előnyök:

 –              Támogatja a madártetű atka (Dermanyssus galinea) elleni védekezést

–              Természetes összetevők

–              Ivóvízben való felhasználásra (homogénebb)

–              Könnyű használat

–              Gyors felszívódás a szervezetben

–              Nincs mellékhatása

–              Nincs szermaradvány a tojásban

Hatásmechanizmus:

A növényi összetevői megakadályozzák a madártetű atkák bejutását a tyúkokba. A Dermanyguarddal kezelt tyúkok vérének íze és a vérének emészthetőségi nehézsége miatt az atkák nem fogják szívni a tyúkok vérét. Ezzel megtörik az atkák életciklusa, mivel vérrel táplálkozás által növekednek és terjednek. Néhány hét múlva megfigyelhető, hogy ez az ökoharc az atkák viselkedésének változásához vezet. Az atkák kevésbé lesznek aktívak, fénynél is láthatóvá válnak, és nem gyűlnek csoportba, hogy táplálkozzanak.

Adagolás:

Itatóvízhez adagolva

0,75 liter / 1000 liter 7 napig

Majd a kezelést a fertőzöttségnek megfelelően ajánlott folytatni.

Havonta 1 napig ajánlott ismételni.

Éves felhasználásra 2000 tyúknak 5 liter ajánlott.

A termékkel kapcsolatosan kérjük, hogy valamely elérhetőségünkön érdeklődjön!

Elérhetőségek:

Iroda/Office: H-1136 Budapest, Tátra u. 24. II./2. Hungary

Tel: +361-331-2316, 353-1591/24; Fax: +361-331-2316/22

Mobile: +36-30/506-3474

E-mail: garuda@garuda.hu