Az intenzív nagyüzemi állattartás egyik súlyos problémája a fertőző betegségekkel szembeni védekezés, nagy létszámú állatállományokban ezek ugyanis komoly kiesést, gazdasági károkat okozhatnak.

Számos fertőző betegség ellen rendelkezésre állnak már célzott, akár telep-specifikus vakcinák, amelyekkel, szakszerű használat esetén, a problémák nagy része megelőzhető. Vannak azonban olyan, elsősorban a bélcsatornát károsító baktériumok, amelyek ellen hatékony vakcinázási program jelenleg még nem áll rendelkezésre, így ebben az esetben továbbra is az antibakteriális készítmények alkalmazása lehet indokolt. Ezeket a telepeken preventív céllal, azaz a takarmányhoz keverve, folyamatosan alkalmazzák, így igyekezve megelőzni a potenciálisan patogén baktériumok elszaporodását a bélcsatornában.

A preventív céllal alkalmazott antibakteriális készítmények alkalmazásának komoly veszélye, hogy tartós használatuk során a baktériumok egy része velük szemben rezisztenssé válhat, azaz rezisztencia alakul ki. A rezisztencia kialakulása az állatállomány számára állategészségügyi probléma, de a rezisztens baktériumok az állatokkal dolgozókat is megfertőzve már humán egészségügyi problémákat is felvet.

A rezisztencia kapcsán ma már jól ismert, hogy egy adott baktérium két- vagy több antibakteriális készítmény ellen is rezisztens lehet. Gyakorlati tapasztalatok szerint ilyen problémák főképp akkor fordulnak elő, ha az antibiotikumokat egyes mikroelemek, így például cink vagy réz, nagy mennyiségben való egyidejű adagolása mellett alkalmazzák. A cink például rezisztencia kapcsolatot mutatott a meticillin-rezisztenciával Staphylococcus aureus baktériumban. A kettős rezisztencia gyakorlati szempontból azt jelenti, hogy azonos antibakteriális hatás eléréséhez úgy a mikroelemekből, vagy az antibiotikumból is nagyobb mennyiségre van szükség azonos hatás eléréséhez.

A problémát tovább súlyosbítja, hogy a fertőzött állatok bélsarával a ko-rezisztens baktériumok a környezetbe is kijutnak, ahonnan visszafertőzhetik az adott állományt, de megjelenhetnek a környékbeli állományokban is, ami jelentősen megnehezíti az ellenük való védekezést.

Az egyre jelentősebb rezisztencia probléma miatt napjainkban már számos országban, így az Európai Unióban is szigorú intézkedéseket vezettek be az antibakteriális készítmények alkalmazásának csökkentése érdekében. Az EU országokban, az antibiotikumok mellett, a cink felhasználást is folyamatosan csökkenteni fogják. (www.agraragazat.hu)

Mivel pár éven belül nem fogjuk tudni alkalmazni a cink tartalmú prevencionális szereket sertések takarmányozásában, szükségünk van olyan készítményekre, amelyek megoldást jelentenek azok a kórokozók elleni küzdelemben, amik az antibiotikumokra már rezisztenciát mutatnak, illetve növelik a mikroelemek hatékony hasznosulását egyben védik és erősítik az immunrendszert.

Itt kerülnek előtérbe természetes és hatékony alternatívaként a tudományos alapon előállított többkomponensű gyógynövényes készítmények, a cink és antibiotikumok teljes vagy részbeni kiváltására. A természetes hatóanyagok hozzájárulnak a bélnyálkahártya regenerálásához, a tápanyag-hasznosulás helyreállításához is. Védik az emésztőrendszer hasznos mikroflóráját.

Számos sikeres hazai és nemzetközi sertéstelepi tapasztalat alapján a következő két termékünket ajánljuk a probléma megelőzésére illetve kezelésére: a Diaroak premix kisebb, míg a Salcocheck Pro premix erősebb hasmenéses érintettség esetére, súlygyarapodást, takarmányhasznosulást szignifikáns mértékben javító hatással, ezáltal magasabb jövedelmezőséget eredményezve.

DIAROAK POR:

Gyógynövényeket és kaolint tartalmazó készítmény hasmenéses esetek kiegészítő kezelésére

A Diaroak 13 gyógynövény és kaolin tudományosan összeállított keveréke különböző eredetű hasmenéses esetek természetes anyagokkal történő kiegészítő kezelésére. Kiváló hatékonysággal alkalmazható a legkülönbözőbb eredetű hasmenéses esetekben. Javallott etetési hibák, nedves, szennyezett takarmány, tápváltás, elválasztás, vagy kórokozók miatt fellépő hasmenés kiegészítő kezelésére.

Hatása: 
Helyreállítja az emésztőrendszer normális működését.
Minimalizálja a víz- és tápanyagveszteséget.
Védőréteget képez az emésztőrendszer nyálkahártyáján.

Használati előnyök:
– Antibiotikumot vagy más szintetikus anyagot nem tartalmaz.
– Húsban, maradékanyagot nem képez.
– Nullanapos várakozási idejű.
– Kizárólag természetes összetevőkből készül, ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható.
– Környezetbarát készítmény.
– Gyors hatású, gazdaságos.
– Széles hatásspektrumú.

Hatóanyagok:
kaolin, Tinospora cordifolia, Holarrhena antidysenterica, Punica granatum, Cyperus rotundus, Acacia catechu, Aegle marmelos, Woodfordia fruticosa, Polygonum aviculare, Berberis aristata, Andrographis paniculata, Symplocos paniculata, Zingiber officinale, Salmalia malabarica

Alkalmazás:

A por kb. ötszörös mennyiségű vízzel homogén oldattá keverve, vagy egyedileg a takarmányhoz keverve szájon át adagolandó.

újszülött malac: 2,5 g

elválasztott malac: 5,0 g

süldő: 10,0 g

felnőtt állat: 15,0 g állatonként, naponta kétszer, min. 3-5 napon keresztül a teljes gyógyulásig, bóluszba gyúrva, vagy egyedileg a takarmányhoz keverve

SALCOCHEK PRO POR:

Szalmonella, E.coli, Clostridium spp. és egyéb eredetű hasmenéses esetek kezelésére szolgáló gyógyhatású készítmény

Különböző eredetű, valamint szalmonella, E-coli és clostridium spp. okozta hasmenés kiegészítő kezelésére szolgáló, emésztést optimalizáló hatású szabadon forgalmazható állatgyógyászati gyógyhatású termék kaolinnal, 6 gyógynövény kivonatával és illóolajokkal.

 Hatása:

  • Elősegíti a hasmenés megállítását.
  • Hozzájárul az emésztőrendszer normális működésének helyreállításához.
  • Minimalizálja a víz- és tápanyagveszteséget.
  • Védőréteget képez az emésztőrendszer nyálkahártyáján.

Használati előnyök:

– Antibiotikumot vagy más szintetikus anyagot nem tartalmaz.
– Húsban, maradékanyagot nem képez.
– Nullanapos várakozási idejű.
– Kizárólag természetes összetevőkből készül, ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható.
– Környezetbarát készítmény.
– Gyors hatású, gazdaságos.
– Széles hatásspektrumú.

Alkalmazás:

Újszülött malac: 2,5 g

Elválasztott malac: 5 g

Süldő: 10 g

Kifejlett állat: 15 g állatonként, naponta kétszer min. 2-3 napon keresztül, ill. a teljes gyógyulásig, a takarmányhoz keverve

Hatóanyagok:

Kaolin, Holarrhena antidysenterica, Punica granatum, Acacia catechu, Aegle marmelos, Woodfordia fruticosa, Berberis aristata, Illóolajok