A gazdálkodók és az élelmiszeripar túlzott antibiotikum használata köztudott. A problémát az okozza, hogy nemcsak a beteg, hanem az egészséges állatok is folyamatos antibiotikum kúrának vannak kitéve a gyorsabb növekedésük és betegségeik megelőzésének érdekében. Ennek a problémának a fontosságára hívja fel a figyelmet, a WHO- Egészségügyi Világszervezet.

A jelenlegi ajánlás célja az antibiotikumok hatékonyságának fenntartása. A szükségtelen és túlzott használat az állattenyésztésben csökkenti a humángyógyászatban betöltött szerepének hatékonyságát. Bizonyos baktérium törzsek alkalmazkodva a folyamatos dózishoz, rezisztenssé válnak a gyógyszerre, így az hatástalanná válik a betegségekre.

A The Lancet Planetary Health című magazinban közzétett szisztematikus áttekintés szerint az antibiotikumot korlátozó beavatkozások a haszonállatok körében 39%-kal csökkentették az antibiotikum-rezisztens baktériumokat.

A WHO kitűntetett figyelmet fordít a haszonállatok valamennyi, orvosilag fontos antibiotikum-osztályának csökkentésére, beleértve az antibiotikumok teljes körű korlátozását a diagnózis nélküli használatukra. Ahol lehetséges, a beteg állatokat meg kell vizsgálni, hogy meghatározzák a leghatékonyabb és legkörültekintőbb antibiotikumot specifikus fertőzésük kezelésére.

Számos ország már tett intézkedéseket az antibiotikumok korlátozása ügyében. Például 2006-tól az Európai Unió megtiltotta az adagolását a haszonállatok minél gyorsabb és erőteljesebb növekedéséhez.

A megoldás az alternatív lehetőségek között keresendő. A betegségmegelőzés alapjai közé tartozik az állattartásban is a megfelelő higiénia kialakítása, a vakcinázás hatékonyságának növelése, megfelelő méretű férőhely biztosítása, illetve sokoldalú, változatos táplálkozás biztosítása természetes, jótékony hatású táplálék kiegészítők alkalmazásával.

 

Alternatív állatgyógyászati termékek: http://garuda.hu/allatgyogyaszat

Eredeti cikk: http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/antibiotics-animals-effectiveness/en/