Magyarországon első alkalommal került sor a világ tudósainak találkozójára az Európai Integratív Medicina Szövetség Konferenciájának keretében, 2016. szeptember 9-10-11-én, a budapesti Aquaworld Resortban. Négy földrész több száz kutatója és gyakorlati szakemberei, a többféle orvosi modell egyidejű alkalmazásának a lehetőségei közül kiemelt figyelmet fordítanak a nyugati biomedikális modell és a világszerte egyre nagyobb teret kapó, több évezredes múlttal rendelkező hagyományos ázsiai, kiemelten a kínai gyógyászat (TCM) integrált alkalmazására.

Magyarország számos jelentkező közül nyerte el a megrendezés jogát, amely elismerése az itt folyó magas színvonalú orvosi-gyógyítói munkának, és bizalom az integratív gyógyászat jövőbeni tudományos megvalósításához. Ehhez a több mint két évtizedes magyarországi gyakorlat, a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága, a Pécsi Tudományegyetem ETK, és a és újabban Pécsi TCM Konfúciusz Intézete ad példamutató szakmai alapot. Az orvosi-gyógyítói szakterület kiválóságai részvételükkel, a kutatásaik, tapasztalataik ismertetésével a világszerte széles körűen kibontakozó, és egyre erősödő gyógyítási szisztéma, a Cooperation Based Medicine (CBM) gyakorlati megvalósulását kívánják segíteni. Az orvosi tudás összetettsége, a technikai felkészültség és az eszközlehetőségek bővülése új szemléletű orvoslást, új működési modellt kíván a gyógyításban.

A konferencia vállalt küldetése: hozzájárulni a XXI. századi orvostudományok integrativitásának az erősítéséhez, közvetve az emberek egészségének az erősítéséhez, javításához a World Health Organization által elfogadott irányelvek szellemében.

A nyitóceremónián az Ayurveda gyógyászatról és magyarországi helyzetéről az indiai nagykövet, Rahul Chhabra úr is beszédet tartott.

Az Ayurveda szekció programja:

Ganges 3+4+5 room
Ayurveda Medicine chairman of section:

Prof. Badekila Sathyanarayana, Principal, Muniyal Institute of Ayurveda Medical Sciences, Manipal, India
Dr. Gramminger Harsha, Chairman, European Ayurveda Association

1. Harsha Gramminger Cost And Health Benefits From Integrating New Age Ayurveda Into European Health Systems
2. Elango Ranganathan Integrative Oncology in India
3. Vivek Madar Garbh Sanskar, to harness the maximum benefit for both fetus and mother
4. Badekila Sathyanarayana Ayurvedic management for Osteoarthritis with special reference to polyherbal Ayurvedic products
5. Badekila Sathyanarayana Ayurvedic management for Alcohol addiction with special reference to Alcoholic liver disease with a polyherbal research product Herbadict
9. Q&A