Az évszakok változása fokozott alkalmazkodást kíván szervezetünktől. Az ősz, a hűvös idő bekövetkeztével megszaporodnak a betegségek, a megfázások, immunrendszeri gyengeségek csakúgy, mint a krónikus panaszok. Miképpen lehetne megelőzni bajokat, elkerülni az orvosi várótermeket, mentesülni a költséges, sokszor mellékhatásokat is kiváltó gyógyszerek szedése alól? A válasz már több ezer éve megszületett, mégpedig Indiában. Ám hazánkban és Európában kb. 20-25 évre visszamenően kezdtünk el felé visszafordulni, és azóta is az érdeklődés és a pozitív tapasztalatok száma folyamatosan növekszik.

Az Ayurveda tulajdonképpen az „élet tudománya”, az egészséges embernek segít megőrizni, a betegnek visszanyerni egészségét. Az Ayurveda a páciens egész szervezetére azonos figyelmet szentel. A fő hangsúlyt e megelőzésre fekteti. Az a legfontosabb, hogy tisztában legyünk a megfelelő táplálkozás és életmód fontosságával, melynek kialakításakor figyelembe kell vennünk genetikusan adott testalkatunkat – emeli ki Dr. Oberkamp Mária, ayurveda orvos, a Magyar Ayurveda Gógyászati Alapítvány szakértője.

A több ezer éves indiai gyógyszerkönyv, a Caraka Samhita nagy hangsúlyt fektet a fiatalítószerekre (rasayanák) és az immunerősítőkre. A fiatalítószerek megnövelik az élettartamot, javítják az életminőséget, segítenek az általános erőnlét fenntartásában, jobb kognitív képességeket, tartósabb memóriát, fiatalos életerőt, sugárzóbb bőrt eredményeznek. Az immunrendszer erősítő hatáson kívül képesek a környezeti ártalmak káros hatásaink közömbösítésére.

Az ayurvedikus fiatalító és immunerősítő szerek között tartják számon az indiai 43 gyógynövény-kombinációt, amit szankszritul Chyawanprash-nak neveznek.  Az indiai gyógyszerkönyv szerint a Chyawanprash „Minden gyógynövényes erősítőszerek és rasayanák királya, kiváló légzőszervi megbetegedések ellen és a jó emésztés támogatására is.”  A modern kutatások szerint kiváló antioxidáns, sejtvédő.

Az ősi történetek szerint, Chyawan, egy idős bölcs hosszú évek óta az erdők mélyén elvonulva élt, meditált. A király lánya, aki az erdőben sétált, véletlenül megérintette a levelek, faágak által eltakart idős embert. A kor hagyománya szerint egy nő csak egyetlen férfit érinthet életébe, ezért a hercegnőt apja, a király felajánlotta a bölcs Cyhawan feleségének. Chyawan a felajánlást elfogadta, de időt kért a királytól, hogy felkészíthesse magát a menyegzőre. Chyawan végül Ashwani Kumar híres ayurveda gyógyítóhoz fordult, aki az amla gyümölcsből, tisztított vajból, szezámolajból, és több mint 60-féle gyógynövényből sűrű, gyógyanyagokkal teli főzetet készített neki. Ezt a prasht-t, vagyis ételt fogyasztotta hosszú időn keresztül Chyawan, mely visszaadta fiatalos életerejét, és boldog házaséletet biztosított számára.

A fő komponense, az indiai egres (Amla) a világ egyik C-vitaminban leggazdagabb gyümölcse. Az amla gyümölcsnek fontos szerepe van az egészség megőrzésében és kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Növeli a szervezet ellenálló képességét, segíti a jó közérzetet és általános erőnlét fenntartását, roboráló. A másik fő összetevő, a különleges illatú és sajátos zamatú Kardamom mag számos gyomorpanasz enyhítését segíti elő.

További információ és megrendelés:

http://garuda.hu/index.php?route=product/product&product_id=54&search=amla&category_id=0