Homeopata állatorvos,
a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület vezető tagja,
a Szent István Egyetem Állatorvos Tudományi Karának oktatója,
a Magyar Állatorvosi Kamara Alternatív Állatgyógyászati Tagozatának alapító elnöke,
a Kossuth Rádió állandó szakértője.

admin-ajax

Dr. Mátray Árpád 1969-ben végzett az Állatorvos-tudományi Egyetemen, 1974-ben pedig szakállatorvosi diplomát szerzett.

1993-ban ismerkedett meg az alternatív állatgyógyászattal. Először az egyetemi posztgraduális akupunktúrás tanfolyamot végezte el, majd pedig a homeopátiás állatgyógyászat felé fordult érdeklődése. Hazai és külföldi tanfolyamokon sajátította el e módszer elméleti és gyakorlati ismereteit.

1993 óta folyamatosan vezetőségi tagja a Magyar Homeopata Orvosi Egyesületnek, amelyben az Állatorvosi Szekció vezetője.

1993-ban nyitotta meg magánrendelőjét Bábolnán, ahol 1995 óta elsősorban homeopátiás módszerrel végzi kisállatok és társállatok ambuláns kezelését.

1995-ben Nemzetközi Homeopátiás Orvosi Diplomát szerzett a London College of Classical Homeopathie és a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület által közösen szervezett szakmai képzés keretében. 1996 óta az Állatorvos – tudományi Egyetemen posztgraduális képzés formájában oktatja a homeopátiát, 2005 óta pedig nem csak oktatója, hanem a tanfolyam irányítója is.

1997-től tíz éven keresztül kétévente magán kezdeményezésként szervezte az alternatív állatgyógyászattal, állattartással és élelmiszertermeléssel foglalkozó országos konferenciákat, ahol megismerkedett az Ayurvedával is.

1997-ben Mátray dr. a Magyar Állatorvosi Kamarától az egész ország területére kiterjedő működési engedélyt kapott, melynek birtokában nagyállatok, főként lovak homeopátiás kezelését végzi, azok tartási, tenyésztési helyén.

2001-ben az Egyetem vezetése felkérte az Alternatív állatgyógyászat című 30 órás fakultatív tantárgy kidolgozására és oktatásának megszervezésére a nappali képzésben részesülő állatorvostan hallgatók számára. A tantárgynak azóta is témafelelőse és oktatója, előadásaira a hallgatók rendszeresen kiemelkedő létszámban jelentkeznek.

2005-ben megalapította a Magyar Állatorvosi Kamara Alternatív Állatgyógyászati Tagozatát, melynek alapító elnöke.

2007 júniusa óta a Kossuth Rádió vidékmagazinjának a Hajnal Táj című adásnak naponkénti szakmai tanácsadója.

Szerzője és szerkesztője több, az alternatív állatgyógyászattal és ökológiai gazdálkodással foglalkozó egyetemi tan- és szakkönyvnek.

Széleskörű szakmai és közéleti szervező munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, melyek közül a legjelentősebbek:

2007 – A Magyar Állatorvosi Kamara Dr. Mócsy János díja
2008 – Az FVM 120 éves a magyar állami állategészségügyi szolgálat emlékplakettje.
2009 – A mezőgazdasági miniszter által adományozott Tolnay Sándor díj
2009 – A Bábolna Városi Önkormányzat Bábolna városáért kitüntetés
2009 –„Az év állatorvosa”– A Magyar Állatorvosi Kamara megyei szervezetének életműdíja
2012 – „Pro Negotio Universitatis”- díj – Szent István Egyetem – Gödöllő