A szélsőséges időjárás mindig egyensúlyzavart okoz a szervezetben. Ha nem tudjuk, mit kell tennünk ilyen esetekben, akkor az kisebb-nagyobb mértékben elkerülhetetlenül a test elmérgeződéséhez, emésztési zavarokhoz, különböző gyulladásokhoz vezet. Ilyenkor mindig fokozottan kell vigyázni az egészségünkre!
Mit együnk illetve igyunk kánikulában? Hogyan lehet elviselhetőbbé tenni a hőséget?
Az Ayurveda, India 5000 éves gyógyászata hasznos és könnyen kivitelezhető tippekkel segít “túlélni” a szervezetet igénybe vevő hőséget.
Mit igyunk kánikula idején?
A jeges italok jól eshetnek ilyenkor, de leállíthatják az emésztést, és emésztési rendellenességekhez vezethetnek. A szervezetre hűtő hatású italok hideg-langyos fogyasztása viszont nagyon jótékony hatású. Belülről hűtenek. Próbáljuk ki! Természetesen ajánlott bő mennyiségű folyadék bevitele. Viszont étkezés előtt és után fél órával ne igyunk. Étkezés közben langyos folyadékot kortyolgathatunk.
Teák: bodzavirág, borsmenta, fodormenta, citromfű, eperlevél, ezerjófű, édeskömény, golgotavirág, kamilla, körömvirág, levendula, mályva, orbáncfű, útifű
Tejtermékek: Tej, joghurt, kefir szintén hűtő hatásúak.
Gyümölcsök, gyümölcslevek: Édes alma, körte, édes bogyós gyümölcsök, gránátalma, görögdinnye, sárgadinnye
Mit együnk kánikulában?
Az édes, fanyar, keserű ízek hűtő hatásúak. A sós, savanyú és csípős, pikáns ízeket kerülni kell ebben az időben, mert azok belülről fűtenek. A hűtő hatású ízeket, könnyű ételeket kell előnyben részesíteni. A lédús, főtt ételek, nyers saláták, levesek előnyösek. A fűszeres, sült, nehéz, emésztést megterhelő ételeket most el kell felejteni. Ilyenkor a csökkenő étvágy is jelzi, hogy a szervezetnek kisebb adag ételre van szüksége. Nagy melegben napi kétszeri étkezés elegendő: délelőtt és kora délután. Ajánlatos kerülni a száraz ételeket is, a túlzott só használatot, chipseket.
A következő élelmiszerek ajánlottak, mivel hűtő hatásúak a szervezetre:
Gabonák: fehér rizs, basmati rizs, árpa, zab
Zöldségek: édeskömény gumó, saláta, uborka, spárgatök, cukkini, spárga, zöldbab, zöldborsó, brokkoli, káposzta, karfiol, burgonya, édesburgonya, csicsóka, pasztinák, zeller, valamint karela és okra
Babfélék: mungóbab, aduki bab, csicseriborsó, fehér bab, tarkabab, szójabab és tofu
Tejtermékek: tehéntej, joghurt, ghí (tisztított vaj)
Fűszerek: római kömény, édeskömény, koriander mag, tárkony
MIT NE igyunk, együnk ha melegünk van?
Fűtő hatású italok, élelmiszerek a következők:
Teák: ánizs, csipkebogyó, fahéj, fekete üröm, gyömbér, kakukkfű, narancshéj, macskagyökér, maté tea, zsálya
Fűszerek: Csípős és erős fűszerek: csípős fűszerpaprika, chili, feketebors és más borsok, sok só, fahéj, szegfűszeg, gyömbérpor, kardamom, majoranna, oregánó, rozmaring
Zöldségek: csípőspaprika, padlizsán, paradicsom, retek, hagyma, fokhagyma, torma
Tejtermékek: zsíros sajtok, tejföl
Olajos magvak: mogyoró, pisztácia, szezámmag
Gyümölcsök: savanyú gyümölcsök, citrom, cseresznye, ananász, grapefruit, narancs
Egyéb: csokoládé, alkohol, kávé, méz
A mi ajánlatunk egy igazán kellemes, üdítő recept a nyári forróság ellen:
Rózsavizes limonádé:
0,5 l szénsavmentes ásványvíz,
2 ek Dabur Piros Rózsavíz,
1 db citrom vagy lime
2 ek méz ízlés szerint
Elkészítés: A citromot kifacsarjuk, a levét és a hozzávalókat összekeverjük és jól lehűtve citromkarikával díszítve fogyasztjuk.
További információ a termékről, megrendelés:
http://garuda.hu/index.php?route=product/product&product_id=144